Navigacija
Portal TFL

STA novice / Javna obravnava osnutka zakona o varstvu okolja do 11. februarja

petek, 22.1.2021

Ljubljana, 22. januarja (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je javno obravnavo osnutka novega zakona o varstvu okolja podaljšalo do 11. februarja. Glede na kompleksnost zakona smo se odločili, da s tem omogočimo zainteresiranim javnostim dovolj časa za pripravo pripomb z namenom priprave kakovostnih rešitev, so danes sporočili z ministrstva.

Ministrstvo je osnutek novega zakona, s katerim bi se med drugim vzpostavilo celovit sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, pa tudi postavilo pogoje za delovanje nevladnikov, ki opravljajo dejavnost v javnem interesu na področju varstva okolja, v javno obravnavo poslalo konec lanskega leta. Z njim uvaja tudi rešitve, ki so bile potrebne zaradi opominov in začetih predsodnih postopkov Evropske komisije.

Osnutek po navedbah ministrstva ostaja sistemsko in konceptualno enak veljavnemu zakonu. Ohranjajo se nekatere rešitve, ki so se pokazale kot dobre, z novimi pa se urejajo najbolj pereči problemi, kot je na primer neodgovorno ravnanje z odpadki. Tako je na novo urejeno ravnanje z odpadki, vključno z določitvijo temeljnih pravil ravnanja z njimi, pogojev ter meril za prenehanje statusa odpadka in ureditvijo sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti.

Pomembna je tudi bolj jasna in pregledna ureditev ključnih upravnih postopkov, in sicer predhodnega postopka, postopka presoje vplivov na okolje, postopkov izdaje okoljevarstvenih dovoljenj, postopka ugotavljanja neposredne nevarnosti za okoljsko škodo in postopka ugotavljanja okoljske škode. Na podlagi dosedanje prakse je v tem okviru urejena tudi pravica javnosti do sodelovanja ter pravno varstvo te pravice, so navedli.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window