Navigacija
Portal TFL

STA novice / Novelama zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti zelena luč DZ za nadaljnjo obravnavo

sreda, 27.1.2021

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Vladnima predlogoma novel zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti so poslanci na današnji seji DZ z 51 glasovi za in 13 proti prižgali zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. Prva novela bi zaostrila pogoje za bivanje tujcev v Sloveniji, druga pa naj preprečevala zlorabe azilnega sistema. Predloga sta bila deležna kritik iz opozicijskih vrst.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na torkovi seji DZ med novostmi, ki jih predvideva predlog novele zakona o tujcih, poleg prenosa evropske direktive v slovenski pravni red izpostavil še vračanje tujcev, ki v državi prebivajo nezakonito, in podaljšanje roka za združevanje družin na dve leti. Novela uvaja zahtevo po znanju slovenskega jezika za prosilce, in sicer na osnovni ravni za tujca, ki prvič vstopa v državo, in na ravni A2 za tiste tujce, ki v Sloveniji že prebivajo več let.

Glavni cilj predloga novele zakona o mednarodni zaščiti pa je po besedah Hojsa zagotoviti hitro in učinkovito mednarodno zaščito za tiste, ki jo dejansko potrebujejo, hkrati pa v največji meri izkoreniniti zlorabo azilne zakonodaje. Predlog med drugim predvideva sankcije za oviranje izvedbe postopkov mednarodne zaščite, neupoštevanje dolžnosti prosilcev za mednarodno zaščito, kršenje pravil bivanja v nastanitvenih centrih, pravil javnega reda in miru ter kazniva dejanja. Prav tako naj bi omogočili učinkovitejšo izvedbo omejitve gibanja, osebe z mednarodno zaščito pa spodbujali k integraciji.

Z rešitvami, ki jih je pripravila vlada, v večjem delu opozicije niso zadovoljni. Menijo, da gredo predlogi v smeri omejevanja pravice azila in oteževanja položaja tujcem. V koalicijskih vrstah pa poudarjajo, da je treba doseči boljšo integracijo tujcev v slovensko družbo in vzpostaviti mehanizem, s katerim bi preprečili zlorabe azilnega sistema.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window