Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vrh EU o varnostnih in obrambnih temah, sodelovanju z Natom

petek, 26.2.2021

Bruselj, 26. februarja (STA) - Voditelji članic EU bodo drugi dan februarskega virtualnega zasedanja razpravljali o varnostnih in obrambnih temah ter južni soseščini. Razprave se bo udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Voditelji, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo v skupni izjavi predvidoma zapisali, da mora EU ob vse večji globalni nestabilnosti prevzeti več odgovornosti za svojo varnost.

Zavezali naj bi se k tesnemu sodelovanju z Natom in k sodelovanju z novo ameriško administracijo pri oblikovanju ambiciozne čezatlantske agende, ki vključuje tesen dialog o varnosti in obrambi.

V razpravi bo predvidoma poudarek tudi na kibernetski varnosti, ki naj bi bila ena od ključnih tem med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta.

Voditelji naj bi se ob vse pogostejših in vse kompleksnejših kibernetskih grožnjah zavezali h krepitvi evropske kibernetske odpornosti in odzivnosti. Pozvali naj bi tudi k več sodelovanja in usklajevanja pri spoprijemanju s hibridnimi grožnjami, vključno z dezinformacijami.

Prav tako naj bi pozvali k pripravi koncepta strateškega kompasa za krepitev skupnega delovanja na področju varnosti in obrambe, ki naj bi ga sprejeli do marca prihodnje leto.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window