Navigacija
Portal TFL

STA novice / OZS s predlogi za interventni zakon za pomoč turizmu in gostinstvu

torek, 20.4.2021

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji podprli več predlaganih rešitev zbornice za zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu. Hkrati so se zavzeli za takojšnje odprtje gostinske dejavnosti v vseh regijah in za odpravo po njihovem neživljenjskih pogojev.

Na seji upravnega odbora OZS so obravnavali predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu. "Člani so podprli predloge sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, da država pokrije izpad prometa, zniža davek na dodano vrednost (DDV) in subvencionira regres. Zavzeli so se tudi za takojšnje odprtje gostinske dejavnosti v vseh regijah in za odpravo neživljenjskih pogojev," so sporočili iz OZS.

"Panogi gostinstva in turizma sta zagotovo največji žrtvi epidemije. Gostinci so zaprti že osem mesecev. Država jim mora z ukrepi pomagati, saj so v izjemno težkem položaju. Predvsem pa je treba odpreti gostinsko dejavnost v vseh regijah in tudi gostincem končno dovoliti delati," je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Pomoč panogi gostinstva in turizma vlada predvideva tudi v novem interventnem zakonu. Osnutka interventnega zakona sicer v gospodarstvu še nimajo, imajo pa določene svoje ideje. "Naš predlog je, da država pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira regres v višini 1000 evrov na zaposlenega. Predlagamo tudi, da se zniža stopnja DDV za storitve v gostinstvu in turizmu, in sicer do konca leta 2022. Za ta korak se je že odločilo osem evropskih držav," je predloge sekcije za vključitev v interventni zakon pojasnil njen predsednik Blaž Cvar.

Obenem so v OZS opozorili na neživljenjske pogoje pri odpiranju teras in vrtov gostinskih lokalov, zaradi katerih se je le malo gostincev v tem tednu sploh odločilo odpreti. "Zakaj so blazine na stolih v gostinskem obratu bolj rizične kot oblazinjeni stoli v javnem prometu?" je med drugim izpostavil gostinec in predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut.

Cvar je prepričan, da so pogoji obratovanja nesmiselni in se jih v praksi ne da spoštovati. "Meter in pol pri isti mizi je nerazumljiv pogoj," je prepričan Cvar, ki je obenem pojasnil, da je strokovni svet za turizem predlagal, da bi bili delavci v turizmu uvrščeni na seznam za prednostno cepljenje, s čimer bi se izognil tedenskemu testiranju zaposlenih.

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS obenem predlagajo, da se poleg ostalih že veljavnih ukrepov pomoči panogi, ki se morajo podaljšati do konca leta 2021, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. Vsi, ki jim je bilo z odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa.

Prav tako v sekciji opozarjajo na težave tistih podjetij, ki so bili zaradi pogojev v razpisih ali ukrepih bili neupravičeno izključeni do posameznih pomoči. Nekateri pa bi morali zaradi nižjega upada prometa, zgolj za odstotek ali dva, državno pomoč v celoti povrniti. Temu člani upravnega odbora OZS odločno nasprotujejo.

Na seji so obravnavali tudi zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. "Ne nasprotujemo elektronskemu evidentiranju delovnega časa, želimo pa imeti možnost, da se delovni čas evidentira tudi ročno," so bili soglasni člani odbora. Sprejeli so še sklep, da se v strateški svet za digitalizacijo vključi tudi predstavnika OZS.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window