Navigacija
Portal TFL

STA novice / V koaliciji in SNS z zakonskim predlogom za znižanje cen medicinske opreme

sreda, 9.6.2021

Ljubljana, 09. junija (STA) - V koalicijskih SDS, NSi in SMC so skupaj s poslanci SNS v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu. Ta po njihovih navedbah z regulacijo cen prinaša znižanje cen medicinske opreme ter transparentnejše in bolj organizirano poslovanje javno zdravstvenih zavodov.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila poslanka SDS Karmen Furman, slovensko zdravstvo že več let pretresajo korupcijske afere o preplačanih medicinskih materialih, a posluha, da bi se to področje uredilo, doslej ni bilo. Nova ureditev bi po njenih besedah prinesla transparentnejše in bolj organizirano poslovanje javnozdravstvenih zavodov.

Predlog tako uvaja regulacijo cen nabav medicinskih pripomočkov in opreme s sistemom referenčnih cen. V javnih razpisih za nabavo medicinske opreme bi se se tako vedno določila referenčna cena, ki bi jo oblikoval novoustanovljeni vladni urad na podlagi podatkov iz slovenskih bolnišnic in primerljivih državah EU.

Če bi prijavitelj ponudil ceno, ki je za več kot deset odstotkov višja od referenčne, bi lahko kupec brez dodatnih administrativnih ovir potreben material nabavil na enotnem trgu EU, je pojasnila Furmanova. Po predlogu bi uradu ustanovili v roku enega meseca, v šestih mesecih pa bi ta pripravil seznam medicinskih pripomočkov in opreme z referenčnimi cenami.

Predlog so sicer pripravili na podlagi izhodišč, ki jih je pripravila preiskovalna komisija o nabavah v zdravstvu, ki jo vodi Furmanova. Ta je namreč sprejela vmesno poročilo na podlagi zaključene preiskave nabav v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. Po besedah Furmanove je to praktičen primer večletnega negospodarnega in netransparentnega ravnanja z javnimi financami. Komisija je namreč preiskovala področje kolčnih protez ter ugotovila, da so bile te v primerjavi z najcenejšo bolnišnico preplačane tudi za 75 odstotkov.

Furmanova je še poudarila, da je bilo vmesno poročilo preiskovalne komisije sprejeto brez glasu proti, zato si obeta širšo podporo zakonskemu predlogu med poslanskimi skupinami.

Podpise pod predlog so prispevali tudi v NSi, kjer si po besedah Ive Dimic želijo izkoreniniti sistemsko korupcijo, klientelizem in nepotizem na področju nabav v zdravstvu. Problem sedanjega sistema javnih naročil v zdravstvu po njenem mnenju tiči v šibkem nadzoru, korupcija je na mnogih točkah "žal že kar vgrajena v sistem".

Kot je še opozorila, medicinsko opremo dobavljajo ena in ista podjetja, ki popolnoma obvladujejo trg. Zato se ne more vzpostaviti zdrava konkurenca, ki bi izločila ponudnike z visokimi maržami in prispevala k racionalni porabi sredstev iz zdravstvene blagajne, je dodala. "Če bi za medicinski material namenili manj denarja, bi ga več ostalo za zdravstvene storitve," je še poudarila Dimičeva.

Predlagane spremembe vsebinsko podpirajo tudi v SMC. Mojca Žnidarič je opozorila na številne anomalije, netransparentnost in negospodarno porabo sredstev, zato je predlog zakonske novele korak v pravo smer pri zajezitvi teh težav, ki se že leta pojavljajo v zdravstvu. Poslanka SMC se ob tem zaveda, da bo treba predlog v zakonodajnem postopku verjetno še dopolniti, a verjame, da bodo našli ustrezne rešitve.

Podpise pod predlog so prispevali tudi v SNS. "Gre za rešitev, ki bo pripeljala do tega, da se bo v slovenskem zdravstvu nehalo trgovati z medicinsko opremo, služiti na nelegalen način, podkupovati, uporabljati razne zveze in bogateti določene ljudi," je dejal Zmago Jelinčič Plemeniti. Po njegovih besedah mora biti slovensko zdravstvo narejeno za ljudi, ne pa za špekulante, ki so si do danes "nabavili kar nekaj sto milijonov dodatnih sredstev iz našega proračuna".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window