Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Levici nasprotujejo dopolnilu predloga zakona o orožju

torek, 15.6.2021

Ljubljana, 15. junija (STA) - V sredo bodo na odboru DZ za notranje zadeve nadaljevali razpravo o predlogu novele zakona o orožju, ki jo je leta 2019 pripravila še vlada Marjana Šarca. SDS in NSi sta k predlogu vložili dopolnila, ki po besedah Levice med drugim omogočajo lažji dostop do orožja, zato temu ostro nasprotujejo. Nasprotujejo pa tudi samemu predlogu zakona.

Sporni se jim zdijo predlogi dopolnil, ki po njihovih besedah omogočajo, da do orožja lahko dostopajo člani strelskih organizacij, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe, kot prepovedano orožje pa po novem ne bodo več opredeljene kovinske teleskopske palice, dušilci in nastavki za bajonete.

Edine civilne osebe, ki imajo trenutno lahko v lasti vojaško orožje strogo regulirane A kategorije, so zbiratelji. Pogoj za posedovanje je, da se tako orožje ne izdeluje več, obrambne sile in policija pa ga ne uporabljajo. Z dopolnilom se ta pogoj spreminja, da zbiratelji po novem lahko posedujejo sodobno vojaško orožje. Za njih se ukinja tudi določba nadzora policije nad orožjem, če ima posameznik v lasti več kot 10 kosov orožja B in C kategorije.

Z dopolnilom se poenostavlja še postopek za izdajo orožne listine za policaje, vojake in obveščevalce za nošnjo orožja izven delovnega časa in po prenehanju delovnega razmerja.

Kot je v izjavi za medije danes povedal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, se v Levici sprašujejo, kaj je namen teh dopolnil, nasprotovali pa bodo tako dopolnilom kot tudi osnovnemu predlogu novele zakona.

Znova so bili kritični tudi do načrtovanih investicij v Slovensko vojsko, strankama SDS in NSi pa očitajo, da Slovensko vojsko "vse bolj aktivno in vsem na očeh politizirata", so zapisali v sporočilu za medije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window