Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU potrdila četrti sveženj sankcij zaradi zatiranja v Belorusiji (dopolnjeno)

ponedeljek, 21.6.2021

Bruselj/Luxembourg, 21. junija (STA) - EU je danes potrdila sankcije proti 86 posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za hude kršitve človekovih pravic v Belorusiji ter za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Poleg EU so danes usklajeno sankcije proti Belorusiji uvedle še ZDA, Velika Britanija in Kanada.

Ministri, ki so se pred zasedanjem na zajtrku pogovorili z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, so potrdili sankcije proti 78 posameznikom in osmim pravnim osebam, piše v uradnem listu EU. To je četrti sveženj sankcij, kmalu se pričakuje še peti.

Sedem posameznikov in eno podjetje v državni lasti so kaznovali zaradi odgovornosti za prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo Protaseviča. Med kaznovanimi sta obrambni minister Viktor Hrenin ter minister za promet in zveze Aleksej Avramenko.

Med preostalimi kaznovanimi posamezniki sta tudi sin beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Dimitri in predsednikova snaha Lilija, ki je poročena z njegovim najstarejšim sinom Viktorjem Lukašenkom.

V primeru posameznikov gre za prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja, v primeru pravnih oseb pa za zamrznitev premoženja.

To je četrti sveženj takšnih sankcij zaradi zatiranja prebivalstva v Belorusiji. Ob upoštevanju današnje odločitve je na kazenskem seznamu 166 posameznikov, med njimi tudi Aleksander Lukašenko, in petnajst pravnih oseb.

Poleg tega je EU v začetku junija zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala zaprla svoj zračni prostor za letala beloruskih letalskih družb.

Zunanji ministri EU pa so danes tudi podprli peti sveženj sankcij - gospodarske sankcije v finančnem, energetskem in kemičnem sektorju, ki naj bi jih unija dorekla do zasedanja voditeljev članic, ki bo v četrtek in petek v Bruslju.

Sankcije naj bi se nanašale na sedem področij, med njimi naj bi bili tobačni sektor, finančne storitve, kalijeve spojine, ki se uporabljajo pretežno kot gnojila, in naftni derivati.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je po zasedanju pojasnil, da se za gospodarske sankcije niso odločili že na začetku, ker ne prizadenejo le tistih, proti katerim so uperjene, temveč vse. Namen je vplivati na ravnanje oblasti v Minsku.

Če ne bi bili prepričani, da bodo sankcije delovale, se ne bi odločili zanje, je Borrell odgovoril na vprašanje, ali pričakuje kakšen učinek in ali se ne boji, da bodo zgolj potisnile Belorusijo še bolj v objem Rusije. Ob tem je izpostavil, da beloruska opozicija poziva k še več sankcijam.

Današnje sankcije EU so bile usklajene skupaj z Veliko Britanijo, Kanado in ZDA, ki so prav tako uvedle sankcije proti Belorusiji. "Zavezani smo podpori dolgo časa zatiranim demokratičnim prizadevanjem beloruskih ljudi in stojimo skupaj v uvajanju omejitev režima," so sporočili v skupni izjavi.

Washington je med drugim 46 Belorusom prepovedal vstop v državo, na seznamu so se znašli tudi predstavniki vlade, še 16 oseb in pet pravnih oseb pa so uvrstili na črni seznam. Velika Britanija pa je več višjim predstavnikom beloruskega režima prepovedala vstop v državo in zamrznila sredstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window