Navigacija
Portal TFL

STA novice / Britanska vlada za preoblikovanje severnoirskega protokola

sreda, 21.7.2021

London, 21. julija (STA) - Britanska vlada se želi z Evropsko unijo znova pogajati o severnoirskem protokolu in ga spremeniti. Pozvala je tudi k moratoriju za ta del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Britanski minister za Severno Irsko Brandon Lewis se je danes v britanskem parlamentu zavzel za moratorij za severnoirski protokol, vključno s pravnimi postopki, ki jih je marca sprožila EU. Zavzel se je za nov dialog z EU "o težavah" glede protokola.

London je Bruselj pozval, naj se odpove širšemu nadzoru nad blagom, ki potuje iz celinskega dela Združenega kraljestva na Severno Irsko. Osredotoči naj se na tisto blago, pri katerem resnično obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopile na ozemlje EU. Pri vseh drugih dobrinah je treba po mnenju britanske vlade ubrati blažji pristop, da bi Severna Irska ostala del Združenega kraljestva.

Namen severnoirskega protokola, ki je del leta 2019 sklenjenega sporazuma o britanskem izstopu iz EU, je preprečiti trdo mejo med Severno Irsko in Republiko Irsko, ki je članica EU. V skladu s protokolom Severna Irska dejansko ostaja del enotnega trga EU. Predvideva nadzor nad dobrinami, ki prihajajo iz Anglije, Škotske in Walesa na Severno Irsko. V celoti naj bi se začel uporabljati konec septembra.

Britanski minister za brexit David Frost je danes v parlamentu dejal, da se ga ne sme začeti uporabljati v celoti, saj bi s tem tvegali nemire in gospodarsko škodo.

Na Severnem Irskem so zaradi protokola letos že izbruhnili nasilni protesti. Zagovorniki enotnosti Združenega kraljestva namreč menijo, da z njim na Irskem morju med celinskim delom države in Severno Irsko nastaja de facto meja. Poleg tega pa so britanska podjetja zaradi novih pravil ustavila ali omejila prodajo na Severno Irsko.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window