Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sloveniji iz Bruslja opomini glede presoje vplivov na okolje, elektronskih komunikacij in avdiovizualnih medijskih storitev

četrtek, 23.9.2021

Bruselj, 23. septembra (STA) - Evropska komisija je v okviru svežnja postopkov zaradi kršenja evropske zakonodaje Sloveniji poslala tri opomine - v povezavi s presojo čezmejnih vplivov na okolje ter elektronskimi komunikacijami in avdiovizualnimi medijskimi storitvami. V vseh primerih ima država dva meseca časa za ustrezen odziv, sicer lahko komisija zadeve predloži Sodišču EU.

Komisija poziva Slovenijo, naj nacionalno zakonodajo uskladi z direktivo o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje. Direktiva zagotavlja, da se vpliv javnih in zasebnih projektov na okolje oceni, preden se ti dovolijo.

Komisija Sloveniji očita, da ni pravilno prenesla nekaterih določb spremenjene direktive v nacionalno zakonodajo, vključno z zahtevami o postopkih presoje čezmejnih vplivov na okolje ter glede izvajanja ukrepov za preprečevanje, zmanjševanje ali odpravo škodljivih vplivov na okolje v dovoljenjih za nekatere projekte.

To je drugi opomin Sloveniji v okviru procesa zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki se v bruseljskem jeziku imenuje obrazloženo mnenje. Država ima zdaj na voljo dva meseca za odpravo pomanjkljivosti, sicer se komisija lahko odloči, da sproži postopek pred Sodiščem EU. Enak opomin je dobila tudi Španija.

Slovenija je tudi v skupini 18 članic EU, ki jim je komisija prav tako poslala drugi opomin oziroma obrazloženo mnenje, ker je niso obvestile o popolnem prenosu evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah, ki posodablja evropski regulacijski okvir na tem področju.

Nova pravila povečujejo izbiro in pravice potrošnikov ter spodbujajo operaterje k naložbam v zelo visokozmogljiva omrežja ter k uvajanju optičnih omrežij in omrežij 5G.

Članice bi morale ta pravila v nacionalno zakonodajo prenesti do 21. decembra 2020. Omenjenih 18 držav ima sedaj na voljo dva meseca za odgovor, sicer se komisija lahko odloči, da zadevo predloži Sodišču EU.

Pri tretjem primeru gre prav tako za drugi opomin ali obrazloženo mnenje Sloveniji in še osmim članicam EU, ker niso predložile informacije o prenosu direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah v nacionalno zakonodajo.

Nova pravila se uporabljajo za vse avdiovizualne medije, tako tradicionalno televizijsko oddajanje in storitve na zahtevo kot platforme za izmenjavo videov. Njihov namen je oblikovati regulacijski okvir, primeren za digitalno dobo, ki omogoča varnejše, pravičnejše in bolj raznoliko avdiovizualno okolje.

Rok za prenos te direktive v nacionalno zakonodajo in obvestilo komisiji o prenosu je bil 19. september 2020. Članice imajo zdaj na voljo dva meseca za odgovor, sicer se komisija lahko odloči, da zadevo predloži Sodišču EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window