Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada ministrstvu naložila objavo novega poziva za evropske delegirane tožilce

četrtek, 7.10.2021

Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Vlada je danes ministrstvu za pravosodje naložila, naj v uradnem listu objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, so sporočili po seji vlade.

Po ponedeljkovi odločitvi upravnega sodišča, ki je odpravilo majski sklep vlade o razveljavitvi postopka imenovanja delegiranih tožilcev ter pritrdilo tožbi Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, se tako vlada ne bo seznanila s predlogom za njuno imenovanje in ga ne bo posredovala Evropskemu javnemu tožilstvu (EPPO). To pričakovanje so med drugim po odločitvi upravnega sodišča izrazili na Vrhovnem državnem tožilstvu.

Vlada je ugotovila, da izreka sodbe ni mogoče izvršiti, saj je bil postopek, ki naj bi ga ponovila, končan z objavo novega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev v uradnem listu 9. julija, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

"Po lastnih navedbah sta se tudi tožeči stranki prijavili na nov razpis, zato očitno tudi sami štejeta, da je postopek, ki je sledil prvemu javnemu razpisu, končan," so sporočili.

S ciljem hitre in uspešne izvedbe postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev zato vlada ministrstvu za pravosodje nalaga, da v primeru neuspešnega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, objavljenega 9. julija v uradnem listu, objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada bo vložila predlog za dopustitev revizije v delu, ki se nanaša na presojo sodišča, da izpodbijani sklep vlade pomeni upravni akt, so še sporočili.

Upravno sodišče je v ponedeljek "zaradi absolutne bistvene kršitve pravil postopka" ugodilo tožbi obeh (ne)imenovanih evropskih delegiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja ter odpravilo sklep vlade o razveljavitvi postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Zadevo je vladi vrnilo v ponoven postopek.

Upravno sodišče je v odločitvi med drugim zapisalo, da izpodbijani majski sklep vlade vsebuje izrek in njegovo posledico, ne pa tudi obrazložitve, kot jo nalaga 214. člen zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP). Z neobrazloženo odločitvijo je bila kršena ustavna pravica tožnikov do sodnega varstva in pravnega sredstva.

Vlada je postopek imenovanja Frank Elerjeve in Oštirja na položaj evropskih delegiranih tožilcev maja razveljavila z utemeljitvijo, da Državno-tožilski svet (DTS) ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo omenjena dva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window