Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sviz za ustrezno ovrednotenje dela v predšolski vzgoji

četrtek, 21.10.2021

Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Šolski sindikat Sviz zahteva, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nemudoma začne aktivno reševati problematiko prenizke osnovne plače za vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja. Njihova osnovna plača je ob pridobljeni srednješolski izobrazbi in ustrezni kvalifikaciji namreč nižja od minimalne, so zapisali.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v današnjem pozivu ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec opomnil, da uvedba strokovnih nazivov ne bo rešila osrednje težave, ki jo imajo zaposleni na delovnem mestu pomočnika vzgojitelja. Hkrati so izpostavili, da problematika prenizke osnovne plače še zdaleč ni pereča zgolj zanje, ampak hkrati zadeva veliko večino računovodskih, administrativnih in tehničnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Na problematiko je po Svizovih navedbah ta teden spomnila tudi njihova sindikalna konferenca predšolske vzgoje na tradicionalnih izobraževanjih za sindikalne zaupnike v Zrečah. Od ministrice pričakuje nedvoumen odgovor, ali se bo ministrstvo takoj lotilo priprave ustreznega ovrednotenja nazivov za pomočnika vzgojitelja v okviru kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja in hkrati dopolnitev pravilnika o napredovanju strokovnih delavcev v nazive.

Sviz je ministrico danes seznanil še s tem, da je sindikalna konferenca predšolske vzgoje izrekla soglasno podporo že izraženemu nasprotovanju sindikata predlagani spremembi zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta namreč po mnenju sindikata "radikalno posega v sestavo svetov zavodov v vzgoji in izobraževanju ter kot taka vrtčevska in šolska vrata na široko odpira politiki".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window