Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikati s pobudo za izplačilo nagrad ob koncu leta

ponedeljek, 15.11.2021

Ljubljana, 15. novembra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tako kot vsako leto ta čas tudi letos poziva delodajalce, naj do konca leta v skladu z možnostmi in dogovori svojim zaposlenim izplačajo del plače iz naslova uspešnosti poslovanja, torej trinajsto plačo, božičnico ali letno nagrado.

Izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja urejajo kolektivne pogodbe, posebni dogovori med sindikatom in delodajalcem, lahko pa tudi splošni akt delodajalca, v katerih se za vse delavce enotno določijo merila in kriteriji za izplačilo, so spomnili v ZSSS.

Poleg izplačila dela plače iz naslova poslovne uspešnosti nekatere kolektivne pogodbe določajo tudi možnost nagrajevanja zaposlenih v obliki dodatnih plačil ali prejemka v nedenarni obliki. "V vseh teh primerih spodbujamo delodajalce, da najkasneje v mesecu decembru 2021 tudi na takšen način nagradijo svoje sodelavce," so v sporočilu za javnost zapisali sindikati.

Izplačila iz naslova uspešnosti poslovanja so davčno razbremenjena. V skladu z zakonom o dohodnini namreč zaposleni od dela plače za poslovno uspešnost ali kako drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost, izplačane enkrat v koledarskem letu, plačajo le prispevke za socialno varnost, znesek do višine povprečne mesečne plače v Sloveniji pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do 100 odstotkov povprečne plače v Sloveniji tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window