Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prenos področja verske svobode na vladno službo šele januarja 2024

sreda, 24.11.2021

Ljubljana, 24. novembra (STA) - DZ je s 43 glasovi za in 38 proti potrdil spremembe zakona o državni upravi. S spremembami se bodo naloge s področja verske svobode prenesle z ministrstva za kulturo na vladno službo, pristojno za verske skupnosti, a po današnji odločitvi poslancev šele s 15. januarjem 2024.

Spremembe zakona o državni upravi je predlagala vlada, predvidevajo pa prenos nalog s področja verske svobode z ministrstva za kulturo na vladno službo, pristojno za verske skupnosti, področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij pa z ministrstva za javno upravo na službo vlade za digitalno preobrazbo.

Po navedbah vlade so spremembe zakona potrebne zaradi narave nalog s področja verske svobode kot ene temeljnih z ustavo zagotovljenih človekovih pravic, ki jim bo zaradi njenega nadaljnjega udejanjanja treba zagotoviti večjo samostojnost.

Sprva je bil predviden takojšen prenos področja verske svobode, a so poslanci danes izglasovali koalicijsko dopolnilo, s katerim so prenos zamaknili na 15. januar 2024.

Danes sprejete spremembe predvidevajo tudi prenos področja informacijske družbe in elektronskih komunikacij z ministrstva za javno upravo na službo vlade za digitalno preobrazbo. S tem naj bi bilo izvajanje nalog bolj učinkovito in pregledno, saj ima po to področje po navedbah vlade vsebinsko izrazito horizontalno naravo.

Robert Polnar (DeSUS) je izrazil podporo poslanske skupine dopolnitvi pristojnosti službe vlade za digitalno preobrazbo. Je pa poudaril, da utemeljitve za prenos pristojnosti področja verske svobode s kulturnega ministrstva v kabinet predsednika vlade niso slišali. "Poslanci DeSUS imamo glede tega različne poglede in stališča in v skladu s temi svojimi prepričanju bomo tudi glasovali," je napovedal.

Do prenosa področja verske svobode iz kulturnega ministrstva v kabinet predsednika vlade so bili kritični tudi v SNS, LMŠ in SAB.

Branko Grims (SDS) pa je pojasnil, da je vlada želela s prenosom področju verske svobode dati večji pomen in samostojnost.

Do predloga je bila kritična tudi Nataša Sukič (Levica), ki je opozorila, da bo po zakonu "med novimi pristojnostmi na dosegu rok Janeza Janše tudi izbris cerkve ali verske skupnosti iz registra za odločanje o registraciji cerkve ali neke verske skupnosti".

Janja Sluga (NeP) je napovedala, da se bo poslanska skupina pri glasovanju o zakonu vzdržala, ker da gre pri imenovanju Marka Borisa Andrijaniča na čelo vladne službe za digitalno preobrazbo za "piar zgodbo, s katero si želi vlada popraviti svoj ugled." Andrijanič po oceni Sluge sam nima večjih pristojnosti, lahko pa sodeluje na seminarjih, konferencah in sejah vlade. Podobno je ocenil tudi Franc Trček (SD).

Andrej Černigoj (NSi) je pojasnil, da bodo spremembe zakona omogočile lažje in boljše delovanje državne uprave. "Minister za digitalno preobrazbo je prepričan, da bo izvedba ukrepov s področja digitalne preobrazbe javne uprave okrepila zaupanje ljudi v elektronsko podpisovanje," je izpostavil Černigoj. Podobne prednosti zakona so izpostavili tudi v SMC.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window