Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU bo z novim letom odpravila obveznost odobritve izvoza cepiva proti covidu

petek, 26.11.2021

Bruselj, 26. novembra (STA) - EU bo z novim letom odpravila obveznost odobritve izvoza cepiv proti covidu-19, so danes sporočili v Evropski komisiji. Mehanizem za nadzor izvoza cepiv, vzpostavljen konec januarja, ki določa to obveznost, bodo namreč nadomestili z novim instrumentom za spremljanje razmer in zagotavljanje preglednosti glede izvoza cepiv.

S 1. januarjem prihodnje leto proizvajalcem cepiv proti covidu-19 tako ne bo več treba prositi za odobritev izvoza cepiva iz EU, je povedala govorka komisije Dana Spinant.

Mehanizem je unija uporabila v začetku marca, v času omejenih dobav cepiva, ko je prepovedala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo. Zdaj je cepiva dovolj, v EU je cepljenih okoli 70 odstotkov prebivalstva, v številnih državah pa se spoprijemajo z obotavljivostjo glede cepljenja, ne s pomanjkanjem cepiva.

EU je po navedbah Spinantove preostalim državam zagotovila največ cepiva na svetu, od decembra je izvozila več kot 1,3 milijarde odmerkov v več kot 150 držav.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window