Navigacija
Portal TFL

STA novice / Razprava o Sloveniji v znamenju ostre izmenjave med in 't Veldovo in Tomčevo (dopolnjeno)

ponedeljek, 29.11.2021

Bruselj, 29. novembra (STA) - Razprava o oktobrski misiji odbora Evropskega parlamenta v Sloveniji je danes izzvenela v znamenju ostre izmenjave med evropsko poslanko Romano Tomc in vodjo delegacije Sophie in 't Veld. Tomčeva je izpostavila, da je misija zgrešila cilj, in 't Veldova pa je odločno zavrnila napade in EPP pozvala h konstruktivnemu sodelovanju.

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) je danes v Bruslju razpravljal o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji.

V javno objavljenem poročilu delegacija med drugim izraža globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Delegacija je prav tako izrazila obžalovanje, ker ob obisku v Sloveniji ni bilo mogoče izmenjati mnenj ne s predsednikom vlade Janezom Janšo ne z nobenim od ministrov, ter sklenila, da zaskrbljujoče razmere terjajo nadaljnje spremljanje, vključno z vsemi ukrepi, ki jih ima na voljo Evropski parlament.

In 't Veldova, ki prihaja iz vrst evropskih liberalcev (Renew), je danes povzela ključne ugotovitve, sicer pa je razpravo zaznamovala ostra izmenjava med njo in Tomčevo (EPP/SDS), ki je bila med osmimi člani delegacije in je do misije kritična že od začetka.

Že pred obiskom delegacije v Sloveniji je Tomčeva dejala, da gre za politično misijo, uperjeno proti aktualni vladi. Kritična je bila tudi do poročila, češ da ni verodostojno in da je očitno namen diskreditacija slovenske vlade. Kolegici Tanji Fajon (S&D/SD) pa je očitala vpletenost v pripravo poročila.

Te kritike je ponovila tudi v današnji razpravi. Izpostavila je, da poročila, ki iz veliko razlogov ni verodostojno, žal ne more podpreti in da gre predvsem za vmešavanje slovenske opozicije v delo parlamenta. Dejala je tudi, da je misija žal zgrešila cilj in da je "zelo zelo skeptična" do njenega dela.

Tomčeva je pri tem med drugim izpostavila, da pri vladavini prava v Sloveniji ne gre le za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev, pri stanju medijev pa ne zgolj za financiranje STA, ter poudarila, da sta pa obe temi sicer že rešeni in da obstajajo mnoge druge odprte teme, pri čemer je med drugim navedla medijsko tajkunizacijo.

In 't Veldova je v odzivu izpostavila, da so se s poročilom strinjale vse politične skupine, tudi EPP, ter da vsi poskusi diskreditacije njihovega dela niso ne verodostojni in ne konstruktivni. V odzivu na očitke glede Fajonove je dejala, da lahko pri pripravi takšnih poročil prispevajo tudi tisti, ki ne sodelujejo v misijah, in da se to pogosto dogaja.

"Lahko prosim nehamo s tem," je pozvala. "Odločno zavračam te vrste namigovanja, očitke in napade. Res bi rada pozvala EPP ter našo kolegico h konstruktivnemu in poštenemu sodelovanju," je še dejala vodja misije.

Na očitke Tomčeve sta se odzvala tudi evropski poslanec iz vrst socialdemokratov Cyrus Engerer, ki je izpostavil, da je poročilo o Sloveniji zelo faktično, ter evropski poslanec iz vrst evropske levice Konstantinos Arvanitis, ki je kolega podprl in dejal, da je bil odnos predstavnice EPP do misije negativen od začetka.

Razprava o misiji v Sloveniji je potekala skupaj z razpravo o misijah v Bolgariji in na Slovaškem. V splošnem komentarju je in 't Veldova izpostavila opažanje, da se dediščina komunistične preteklosti pogosto uporablja kot utemeljevanje nekaterih ukrepov.

V komentarju o Sloveniji pa je med drugim še poudarila, da bodo pozorno spremljali, ali bo financiranje STA stabilno in ali bo zagotovljena uredniška avtonomija, ter izpostavila, da evropski delegirani tožilci ne morejo biti imenovani začasno.

V razpravi je bilo na splošno iz liberalnih in socialdemokratskih vrst slišati tudi nekaj kritik na račun Evropske komisije, ki da ni dovolj odločna in da ne uporabi vseh razpoložljivih orodij, zato bo moral parlament še naprej igrati vlogo varuha vladavine prava v uniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window