Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministri EU dosegli dogovor o direktivi o minimalnih plačah

ponedeljek, 6.12.2021

Bruselj, 06. decembra (STA) - Ministri EU za zaposlovanje so danes v Bruslju dosegli dogovor o predlogu direktive o ustreznih minimalnih plačah, katere cilj je zagotoviti, da bodo delavci prejeli pravično plačilo za opravljeno delo. Minister za delo Janez Cigler Kralj je izrazil zadovoljstvo ob tem pomembnem dogovoru, ki je bil dosežen po intenzivnih pogajanjih.

Države članice so po dolgotrajnih pogajanjih danes dosegle splošni pristop o predlogu Evropske komisije glede direktive o ustreznih minimalnih plačah v EU.

"Za opravljeno delo je treba zagotoviti dostojno in pravično plačilo. Gre za osnovno spoštovanje ljudi in njihovega dela. Direktiva je posebej pomembna za najranljivejše, saj bo pomagala pri preprečevanju revščine zaposlenih," je dejal Cigler Kralj, ki je v imenu slovenskega predsedstva vodil zasedanje Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov.

Minister je izrazil zadovoljstvo ob sprejetju stališča Sveta, saj je, kot je dejal, ob prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU kazalo, da bo dogovor med državami članicami izjemno težko doseči.

Pogajanja so bila po ministrovih besedah izjemno zahtevna in intenzivna, saj je bilo treba usklajevati različne pomisleke držav članic, ki so dvomile o ustreznosti pravne podlage in niso želele večjih posegov v delujoče sisteme na državni ravni, obenem pa ohranjati ustrezno raven ambicije.

Tudi evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit ni skrival zadovoljstva ob doseženem dogovoru, pri čemer je priznal, da je v začetku dvomil, da bo tega mogoče doseči.

Danes je bil po njegovih besedah dosežen pomemben korak, s katerim kažemo, da "Evropa ne bi smela biti prostor, kjer ljudje ne morejo živeti od svojega dela, da moramo imeti poštene plače in da ne bi smeli graditi naše konkurenčnosti na nizkih plačah".

S ciljem izboljšanja delovnih in življenjskih pogojev ta predlog zakona vzpostavlja okvir za spodbujanje ustreznih ravni zakonsko določenih minimalnih plač, za spodbujanje kolektivnih pogajanj o določanju plač in za izboljšanje učinkovitega dostopa do zaščite minimalne plače tistih delavcev, ki so upravičeni do minimalne plače.

Direktiva spoštuje pristojnosti držav in socialnih partnerjev pri določanju minimalnih plač, obenem pa zagotavlja evropsko dodano vrednost s spodbujanjem učinkovitih postopkov za preglednost in stabilnost. Po ocenah bi direktiva lahko omogočila rast minimalnih plač v več kot polovici držav članic in ugodno vplivala na več kot 25 milijonov delavcev, so ob tem sporočili z ministrstva za delo.

Evropska komisija je predlog direktive o minimalni plači, katerega cilj je zbližati ravni minimalne plače v uniji in zagotoviti trden sistem spremljanja ravnanja članic, predstavila oktobra lani. Evropski parlament pa je konec novembra letos prižgal zeleno luč za začetek pogajanj s Svetom.

Danes sprejeto stališče Sveta, ki ga je podprla večina držav članic, omogoča nadaljevanje pogajanj z Evropskim parlamentom. Kompromisnega dogovora danes sicer nista podprli Madžarska in Danska, medtem ko sta se Nemčija in Avstrija vzdržali, je povedal Schmit.

Ministri so v dopoldanskem delu zasedanja sprejeli tudi sklepe o trajnostnem delu skozi življenjski cikel, ki jih je pripravilo slovensko predsedstvo. Strinjali so se, da je treba za zagotavljanje trajnostnega dela skozi življenjski cikel posameznika izboljšati varnost in zdravje pri delu, spodbujati vseživljenjsko učenje, iskati rešitve za lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja ter ustvarjati pravične delovne razmere.

V nadaljevanju naj bi razpravljali in predvidoma sprejeli še stališče glede direktive o zavezujočih ukrepih za preglednost plač. Cilj direktive je zagotoviti, da lahko delavci uveljavljajo svojo pravico do enakega plačila za enako delo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window