Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v spremembe zakonodaje o delovnem času mobilnih delavcev

četrtek, 22.9.2022

Ljubljana, 22. septembra (STA) - Vlada je na pobudo prometnih združenj sprejela predlog novele zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Pri določanju delovnega časa voznika pri prevozih potnikov bo razlikovalni kriterij po predlogu novele vrsta, in ne več dolžina linije.

Skupen predlog sprememb zakona so po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje podali predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije - sekcije za javni prevoz potnikov v linijskem in prostem cestnem prometu, Združenja za promet, Združenja delodajalcev Slovenije - sekcije za promet, Obrtno podjetniške zbornice Slovenije - sekcije za promet in Sindikata delavcev prometa in zvez.

Predlagatelji sledijo izhodiščem, ki jih je zavzelo ustavno sodišče, ter odprtim vprašanjem in sicer, da je treba pri določanju delovnega časa voznika upoštevati tako specifičnost opravljanja dejavnosti prevozništva na posameznih linijah kot tudi razlike in podobnosti v primerjavi z delavci, za katere veljajo določila zakona o delovnih razmerjih.

Predlog sprememb zakona tako po pojasnilih vlade ločuje med vozniki, ki vozijo v mestnem linijskem prometu, in vozniki, ki vozijo v medkrajevnem in posebnem linijskem prometu, ne glede na dolžino linije.

Ob primerjavi značilnosti, lastnosti in okoliščin dela se je namreč ugotovilo, da obstajajo bistvene razlike med vozniki v mestnem linijskem prometu in vozniki v medkrajevnem ter posebnem linijskem prometu, pri čemer razlik med vozniki v regionalnem linijskem prometu na linijah do 50 kilometrov in na linijah, daljših od 50 kilometrov, praktično ni.

Razdalja linij v okviru medkrajevnega in posebnega linijskega prometa tako ne predstavlja tiste okoliščine, ki bi zahtevala drugačno ureditev delovnega časa, temveč je glavni razlikovalni kriterij vrsta linije, ki jo izvaja voznik. S to ugotovitvijo se strinjajo predstavniki delodajalcev in delojemalcev, zato so tej ugotovitvi sledili pri zadnji uskladitvi kolektivne pogodbe za cestni potniški promet, so dodali na vladi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window