Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o visokem šolstvu

petek, 30.9.2022

Ljubljana, 30. septembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je v javno obravnavo poslalo predlog novele zakona o visokem šolstvu. Ključni cilj predloga je celovita ureditev javne službe v visokem šolstvu in statusnih razmerij med univerzo in njenimi članicami, v obeh primerih vezana na odločitve ustavnega sodišča. Rok za oddajo pripomb in predlogov je 14. oktober.

Ob tem predlog novele ureja tudi možnost, da se javnim visokošolskim zavodom dopusti ustanavljanje gospodarskih družb in drugih pravnih oseb, pri čemer gre za uskladitev z zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, je razvidno iz predloga, objavljenega na portalu e-Demokracija.

Cilji, ki jih zasleduje predlog zakona, so tudi ureditev položaja visokošolskih učiteljev, izvoljenih v funkcijo dekana članice javne univerz, in dopolnitev ukrepov, uvedenih v zakon o visokem šolstvu z zakonom za urejanje položaja študentov. Dopolnitev se nanaša na ukrepe, vezane na vzpostavitev enotnega sistema prepovedi zaračunavanja vpisnih stroškov na javnih visokošolskih zavodih.

Predlagana dopolnitev ureja tudi zaračunavanje šolnine v primeru vzporednega študija in prehodov med študijskimi program ter študentom, ki so se izpisali iz posameznega študijskega programa, dopušča ponovni vpis v ta isti študijski program, kar po veljavni ureditvi ni mogoče.

Predlog novele po pojasnilih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ob tem vzpostavlja pravne podlage za vodenje digitalnih evidenc in postopkov v visokem šolstvu z namenom poenostavitev v državni upravi, v okviru predlogov ukrepov za debirokratizacijo iz načrta za okrevanje in odpornost.

Med primeri so na ministrstvu izpostavili lažje in hitrejše komuniciranje s kandidati za vpis na visokošolske zavode in vlagatelji vlog za subvencionirano bivanje preko spletnega portala eVŠ, dopolnitev podatkov študentske izkaznice z navedbo evropske študentske identitete in vodenje digitalnih evidenc v visokem šolstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window