Navigacija
Portal TFL

STA novice / Članice EU dosegle dogovor o osmem paketu sankcij proti Rusiji (dopolnjeno)

sreda, 5.10.2022

Bruselj, 05. oktobra (STA) - Članice EU so danes dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, so za STA potrdili viri pri EU. Zdaj morajo države sankcije dokončno potrditi še po pisnem postopku.

Veleposlaniki držav članic pri EU so se danes dogovorili o novem paketu sankcij unije proti Rusiji, ki jih je Evropska komisija predstavila pretekli teden.

Sankcije med drugim vključujejo pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Veljala naj bi samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

Načelni dogovor o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države je bil sicer dosežen že v okviru skupine G7, na kar je ob predstavitvi predloga sankcij spomnila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nov paket sankcij bo vključeval tudi prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov. Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Prav tako bo EU razširila seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.

Zdaj bodo morale države članice nov paket sankcij potrditi še v pisnem postopku. Za nov paket sankcij se je sicer EU odločila zaradi ruskega zaostrovanja agresije na Ukrajino, potem ko je Moskva v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje organizirala referendume o priključitvi Rusiji. Medtem je priključitev, ki je mednarodna skupnost ne priznava, tudi že izvedla.

EU je doslej sprejela že sedem paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window