Navigacija
Portal TFL

STA novice / SDS zbrala podpise za razpis treh zakonodajnih referendumov, koalicija se veseli "ponovitve 24. aprila" (zbirno)

četrtek, 6.10.2022

Ljubljana, 06. oktobra (STA) - SDS je zbrala po več kot 50.000 podpisov za razpis vsakega od treh referendumov, kar so označili za zgodovinski dosežek. V koaliciji pa poudarjajo, da bo glasovanje na referendumih enako pomembno kot glasovanje na aprilskih volitvah v DZ, in napovedujejo ponovitev rezultata iz 24. aprila, ko so "volivci rekli ne vladi Janeza Janše".

Prvak SDS Janez Janša je zjutraj na Twitterju sporočil, da jim je za razpis treh zakonodajnih referendumov v stranki uspelo zbrati več kot 157.000 overjenih podpisov na upravnih enotah. Za referendum o predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi so po njegovih navedbah zbrali 52.189 podpisov, za referendum o predlogu sprememb zakona o vladi 52.280, za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pa 52.669 podpisov. Ob tem je še zapisal, da je to "daleč največja podpora neposredni demokraciji doslej".

Število zbranih podpisov je za "prelomen trenutek v današnji slovenski politiki" označil tudi poslanec SDS Branko Grims. Kot je ob tem napovedal, bodo zbrane podpise v DZ vložili čim prej v naslednji dneh, najverjetneje v ponedeljek.

Od datuma vložitve so odvisne tudi možnosti glede določitve datuma glasovanja, to bi bilo po mnenju SDS najbolj racionalno na enega od že znanih volilnih dni. V prihodnjih tednih se bodo namreč zvrstili prvi in najverjetneje tudi drugi krog volitev predsednika republike, 23. oktobra in 13. novembra, ter dva kroga lokalnih volitev, 20. novembra in 4. decembra.

V vsakem primeru pa so v SDS glede na odziv na sedanje zbiranje podpisov prepričani, da kvorum na referendumskem glasovanju ne bo težava. "Kvorum bo, kajti ljudje škodljivo in uničujočo politiko, politiko ustvarjanja revščine te vlade občutijo na lastni koži in bodo šli glasovat in glasovali bodo trikrat proti," je prepričan Grims.

Na vladi so medtem v odzivu zapisali, da so državljanom ob nastopu mandata obljubili drugačen način vladanja, ki temelji na spoštovanju pravne države in na konstruktivnem sodelovanju z vsemi, ki lahko pripomorejo k stabilnosti razmer in dobrobiti za ljudi.

"Na referendumih bomo torej odločali o podpori ukrepom, s katerimi koalicija želi, da dolgotrajno oskrbo dobijo vsi, ki jo potrebujejo, da javni radioteleviziji vrnemo njeno neodvisnost in da bo s spremembami zakona o vladi koalicija lahko učinkovito izpolnila svoje zaveze," so še zapisali.

Koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica pa poudarjajo, da bo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih enako pomembno kot glasovanje na aprilskih državnozborskih volitvah. Menijo namreč, da gre za odločitev, v kakšni državi želimo živeti, SDS pa očitajo, da se po več kot treh mesecih še ni sprijaznila s porazom na parlamentarnih volitvah.

Koalicijski partnerji hkrati napovedujejo, da bodo v referendumski kampanji aktivni in volivce pozvali, da na dan glasovanja v čim višjem številu podprejo omenjene tri zakone. Z informacijami glede možnega datuma izvedbe referendumov so sicer v koaliciji še vedno skopi. Poudarjajo, da je vse odvisno od tega, kdaj bodo zbrani podpisi vloženi v DZ, nato se bodo odločali naprej.

Pobudniki referenduma imajo sicer po izteku roka za zbiranje podpisov sedem dni za vložitev referendumske zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum. "V teh sedmih dneh državni zbor obravnava zadeve na pristojnih delovnih telesih in izvede tudi plenarno sejo," je danes pojasnila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. O točnih datumih pa ni želela špekulirati.

V zadnjih dneh pa se je ugibalo predvsem o tem, ali so v koaliciji naklonjeni temu, da se glasovanje izvede 13. novembra, ko bi potekal tudi morebitni drugi krog predsedniških volitev. Če bodo podpisi vloženi pravočasno, da bi se tak scenarij izšel, se bodo po besedah vodje poslancev Boruta Sajovica "trudili obnašati racionalno". Po njegovih besedah v koaliciji sicer še vedno ocenjujejo, da je en "referendumski dan" dobra odločitev.

Za slednjo se je danes zavzel tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Kot je spomnil, stranka ni sopodpisnica nobene izmed treh referendumskih pobud, bodo pa državljane pozvali, da se udeležijo glasovanja. Končno odločitev o usodi vseh treh zakonov pa da bodo sprejeli ljudje, ki naj se odločijo po lastni vesti, je še dodal.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kot trideset dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Ali bi lahko ob podpori NSi torej ubrali to pot, pa je Sajovic danes dejal le, da "konkretnega vprašanja ne bom komentiral, ampak mi smo vedno za spoštovanje, dialog in sodelovanje".

Volivci bodo sicer na referendumih odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, novela zakona o RTVS in spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi, kot jih je sprejel DZ. Spremembe zakona o vladi predvidevajo ustanovitev treh novih ministrstev, nekaterim pa se obeta preimenovanje oziroma sprememba pristojnosti posameznih resorjev. Z novelo zakona o RTVS bi vlada na novo uredila vodenje, upravljanje in nadzor RTVS, sprememba zakona o dolgotrajni oskrbi pa za leto dni zamika uveljavitev zakona, ki ga je pripravila tretja Janševa vlada in DZ sprejel decembra lani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window