Navigacija
Portal TFL

STA novice / Združenje hotelirjev Slovenije za prilagoditev zakonodaje specifikam turistične panoge

četrtek, 8.12.2022

Šentilj, 08. decembra (STA) - Udeleženci letnega zbora Združenja hotelirjev Slovenije, ki posluje v okviru Turistično gostinske zbornice Slovenije, so se strinjali, da se bo morala država z zakonodajo bolj prilagoditi specifikam poslovanja turistične panoge. Panoga je trenutno zazrta v prihodnje leto, ki je po napovedih ponudnikov storitev negotovo, so sporočili iz zbornice.

Letni zbor hotelirjev je potekal ob koncu za turizem zahtevnega leta, ki sta ga zaznamovali epidemija covida-19 in energetska kriza. Kljub temu sta bili poletna in jesenska sezona uspešni, zasedenost zmogljivosti je marsikje dosegel predkrizno raven iz leta 2019, so po zboru sporočili iz zbornice.

Panoga je pri tem zazrta v prihodnje leto, ki je po napovedih ponudnikov storitev negotovo, gostje pa se za potovanja odločajo bolj previdno kot običajno, so opozorili.

Osrednji dogodek letnega zbora je bila okrogla miza Kako organizirati poslovanje in zagotavljati kakovost storitev ob kadrovskih in finančnih izzivih. Sodelujoči so se strinjali, da je kljub zahtevnim okoliščinam treba zagotoviti visoko raven kakovosti storitev, kar sovpada tudi z novo strategijo slovenskega turizma za obdobje 2022-2028.

Prav tako so prepričani, da se bo država z delovno pravno zakonodajo morala bolj prilagoditi specifikam poslovanja turistične panoge, npr. sezonskemu poslovanju, davčni razbremenitvi plač, možnosti posojanja kadrov med podjetji, zlasti pa zagotavljati bistveno hitrejše in enostavnejše postopke zaposlovanja tujcev.

Po mnenju udeležencev je trenutna pomoč podjetjem zaradi zvišanja cen energentov premajhna za zagotovitev vzdržnega poslovanja podjetij. Ob tem so na zbornici zagotovili, da bodo nadaljevali z izvajanjem aktivnosti na področju ukrepov pomoči podjetjem.

Udeleženci srečanja so si izmenjali predloge ukrepov za blažitev energetsko finančne krize, predvsem s področja varčevanja z energijo ter izmenjali izkušnje glede pridobivanja kadrov.

Na zboru so sodelujočim med drugim predstavili turistične borze in sejme v letu 2023, informacije o aktivnostih hrvaškega združenja hotelirjev in možnosti sodelovanja s turško letalsko družbo Turkish Airlines.

"Ne glede na izzive ostajamo slovenski hotelirji optimistični, saj je Slovenija postala globalno prepoznavna turistična destinacija z močno identiteto in trajnostno naravnanostjo. Veseli nas dejstvo, da letalski prevozniki za spomladi najavljajo več letalskih povezav in frekvenc letov na ljubljansko letališče," je pozdravil predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik.

Direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo, je dodal, da si bo zbornica tudi v bodoče prizadevala za sodelovanje vseh turističnih združenj ter skupno pripravo in komuniciranje predlogov ukrepov v pomoč turističnemu gospodarstvu. Pobegajlo je pohvalil sodelovanje z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, pri tem pa se zavzel za bistveno povečanje obsega sofinanciranja zelo povečanih stroškov energentov, so po zboru še sporočili iz zbornice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window