Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlogu novele kazenskega zakonika se obeta podpora

četrtek, 26.1.2023

Ljubljana, 26. januarja (STA) - DZ je danes obravnaval vladni predlog novele kazenskega zakonika. Zakonik usklajuje z evropskimi direktivami med drugim glede kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, kjer prinaša strožje kazni za javne uslužbence, ki so sodelovali pri tem. V koaliciji bodo predlog podprli, v SDS ga bodo pod določenimi pogoji, v NSi pa ga ne bodo, so napovedali.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je povedala, da je predlagana tudi dopolnitev 49. člena. V skladu z njo bo dejstvo, da je bilo kaznivo dejanje storjeno zaradi osebnih okoliščin žrtev, ki jih določa že 14. člen ustave in med katerimi sta denimo narodnost in spol, izrecno predpisano kot obtoževalna okoliščina pri kaznovanju storilca.

Kot so v predstavitvi stališč poslanskih skupin povedali v Levici, predlog sledi konceptom zločinov iz sovraštva, ki so oteževalna okoliščina v zvezi s kaznovanjem storilca in se bo to upoštevalo pri odmeri kazni. V Levici podpirajo, da se strožje kaznuje zločine iz sovraštva.

Zločini iz sovraštva imajo destruktiven učinek na širšo skupnost, saj negativno vplivajo na družbeno povezanost in povečujejo družbene napetosti, lahko pa vodijo tudi v začaran krog povračilnih ukrepov oziroma povračilnega nasilja, so izpostavili v Svobodi. Po njihovi oceni je zato opredelitev teh zločinov tudi v javnem interesu.

V SD pa so poudarili, da morajo poslanci opozarjati na nesprejemljivost zločinov iz sovraštva in sovražnega govora ter na pomen kulture dialoga in spoštovanja sleherne posameznice in posameznika. Osebne okoliščine namreč ne smejo biti razlog, da je posameznik obravnavan drugače ali da je celo tarča diskriminacije, nestrpnosti in nasilja, so prepričani.

V SDS so medtem napovedali podporo predlogu le pod pogojem, če bo sprejeto njihovo dopolnilo, po katerem bi se moral nagib za storitev kaznivega dejanja zaradi osebnih okoliščin vedno brez izjem upoštevati kot obtoževalna okoliščina. Prvotno besedilo se je že glasilo tako, vendar je koalicija kasneje izločila besedo vedno iz besedila, so navedli.

Po mnenju NSi pa obstoječa zakonodaja zadostuje in daje dovolj instrumentov za pregon storilca kaznivega dejanja, ki je bilo storjeno zaradi osebnih okoliščin žrtev. Vsi skupaj bi se morali po njihovem prepričanju bolj posvetiti vprašanju, povezanem z učinkovitostjo obravnave kaznivih dejanj v praksi. Napovedali so, da predloga ne bodo podprli.

DZ bo o predlogu odločal v petek v okviru glasovanj.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window