Navigacija
Portal TFL

STA novice / Rešeni dve kršitvi pravnega reda EU s področja okolja

četrtek, 26.1.2023

Ljubljana, 26. januarja (STA) - Evropska komisija je zaključila dva postopka proti Sloveniji zaradi kršitve pravnega reda EU s področja okolja, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor. Gre za postopka s področij presoje vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje ter preprečevanja in obvladovanja vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst.

Slovenija je prvi opomin zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz uredbe o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst dobila junija 2021. Tako kot še 17 drugih članic EU do takrat namreč komisiji ni posredovala akcijskega načrta ali sklopa akcijskih načrtov za obravnavanje najpomembnejših poti nenamernega vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo EU.

Z ministrstva za naravne vire in prostor so danes sporočili, da je bil ta akcijski načrt s sklepom ministra sprejet 20. maja lani. Aktivnosti iz akcijskega načrta so se tudi že začele izvajati, zanje pa so zagotovljena sredstva deloma iz integralnega proračuna in letos tudi iz sklada za podnebne spremembe.

V okviru izvajanja načrta so lani pripravil tudi komunikacijski načrt, ki ga bodo na ministrstvu začeli izvajati letos, z njim pa bodo načrt in potrebne ukrepe za invazivne tujerodne vrste predstavili deležnikom in širši javnosti. Na ministrstvu napovedujejo, da bodo za izboljšano izvajanje ukrepov za invazivne tujerodne vrste in odpravo njihovih negativnih vplivov na biotsko raznovrstnost in ekosisteme letos nadaljevali tudi s pripravo predloga posebne nacionalne uredbe.

Že oktobra 2019 pa je Slovenija skupaj s še osmimi članicami EU dobila opomin, naj nacionalno zakonodajo uskladi z direktivo EU o presoji vplivov na okolje, ki zagotavlja, da se pred izdajo dovoljenja javni in zasebni projekti ocenijo glede na njihov vpliv na okolje.

Na ministrstvu so v sporočilu za javnost zapisali, da so na nekatere očitke o neskladnem prenosu direktive odgovorili z navedbo o ustreznosti prenosa. Ostale navedene ugotovitve pa je uredil lani sprejeti zakon o varstvu okolja, napovedano je bilo tudi noveliranje uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje.

Aprila lani je Slovenija Evropski komisiji poslala končno poročilo o odpravi kršitve, vmes pa je bila dokončana tudi potrebna notifikacija predpisov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window