Navigacija
Portal TFL

STA novice / Brežan skupaj z ministri 11 držav EU poziva k zaščiti volka (dopolnjeno)

četrtek, 2.2.2023

Bruselj, 02. februarja (STA) - Slovenski minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je pridružil 11 okoljskim ministrom članic EU v pozivu Evropski komisiji, naj zagotovi ohranitev zaščite volka. Resolucija Evropskega parlamenta o zaščiti živinoreje in velikih zveri v Evropi, sprejeta novembra lani, namreč daje možnost za zmanjšanje zaščite te zveri.

Resolucija, sprejeta 24. novembra lani, med drugim navaja, da so evropska zakonodaja ter mednarodne konvencije in organizacije prispevale k povečanju populacije velikih zveri in izboljšanju njihovega statusa v več delih Evrope, ter izpostavlja konflikt interesa med ohranjanjem narave in živinorejo, do katerega večinoma prihaja tam, kjer se povečuje prisotnost velikih zveri in kjer je premalo preventivnih ukrepov. Poudarja tudi pomembno vlogo EU in njenih članic pri vzpostavljanju finančnih instrumentov za izboljšanje sobivanja velikih zveri in človeka.

"Kljub temu, da je veliko navedenih dejstev pomembnih in je o njih treba razpravljati, pa ministri za okolje v času globalne krize biotske raznovrstnosti jasno zavračamo tendenco resolucije, da zmanjša pravni status zaščite volka," so v pismu, ki ga je v sredo na Twitterju objavil slovaški minister Jan Budaj, napisali ministri.

Med drugim poudarjajo, da imajo velike zveri nenadomestljivo vlogo pri uravnavanju populacije divjadi, ter da je pri sobivanju z velikimi zvermi škoda pri živini neizogibna, da pa je več držav že sprejelo ustrezne ukrepe.

Prepričani so, da lahko najboljše rešitve prinese strogo zavarovanje zberi skupaj z učinkovitim sistemom preventivnih ukrepov in poštenih nadomestil, ob hkratni komunikaciji strokovnjakov in vseh deležnikov ter javnosti.

Ministri ob dejstvu, da resolucija med drugim pozdravlja predlog, da se v dodatku k bernski konvencije volka (Canis lupus) prestavi iz skupine strogo zaščitenih v skupino zaščitenih živalskih vrst, pišejo, da je bilo na zasedanju podpisnic bernske konvencije, ki je potekalo med 27. novembrom in 2. decembrom v Strasbourgu, stališče EU in njenih članic enako njihovemu (torej, da se pravna zaščita volka ne sme zmanjšati) in da predlog ni dobil potrebne dvotretjinske podpore.

Poziv so podpisali ministri, pristojni za zaščito okolja in biodiverziteto, Bolgarije, Nemčije, Grčije, Španije, Irske, Cipra, Luksemburga, Avstrije, Portugalske, Romunije, Slovaške in Slovenije.

Kot so danes sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor, s pridružitvijo državam, ki v pismu naslavljajo Evropsko komisijo, v Sloveniji ne spreminjamo varstvenega statusa volka in upravljanja s to vrsto.

Volk je bil v Sloveniji zavarovan leta 1993 z uredbo o zavarovanju ogroženih živalskih vrst, vendar je lov na volka izjemoma lahko dovolil minister pristojen za kmetijstvo in gozdarstvo. Od 1. januarja 2005 je volk kot zavarovana vrsta na podlagi uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah v pristojnosti ministrstva, pristojnega za ohranjanje narave. S to uredbo so določena pravila varovanja te vrste v Sloveniji. Za varovanje volka je bila leta 2009 sprejeta tudi strategija ohranjanja volka v Sloveniji in trajnostnega upravljanja z njim.

V strategiji so opredeljeni ohranitveni cilji in strateške dejavnosti potrebne za njihovo doseganje. Glavne dejavnosti, ki se stalno in aktivno izvajajo, so: monitoring volka, komunikacija z vsemi deležniki, sofinanciranje zaščitnih ukrepov za preprečevanje nastanka škode na premoženju ljudi in izplačevanje odškodnin za škodo na premoženju ljudi, ki jo povzročijo volkovi, ter poseganje v populacije z odvzemom iz narave.

"Prepričani smo, kar izhaja tudi iz pisma za Evropsko komisijo, da z varstvom volka skupaj z vsemi aktivnostmi, ki jih v Sloveniji že izvajamo v okviru sprejetih strategij in akcijskih načrtov, pomembno prispevamo k zagotavljanju ugodnega stanja volka," so zapisali na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window