Portal TFL

STA novice / DZ predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju poslal v nadaljnjo obravnavo

četrtek, 25.5.2023

Ljubljana, 25. maja (STA) - Poslanci DZ so s 53 glasovi za in 28 glasovi proti odločili, da je novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, primerna za nadaljnjo obravnavo. Novelo so podprli v koalicijskih SD, Levica in Svoboda, proti pa so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jo v parlamentarni postopek vložili v Svobodi, bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno. Zavezanci za plačilo prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

V koaliciji so v razpravi poudarjali, da so s predlogom novele reagirali na napovedane podražitve premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so jih označili za nedopustne.

V Svobodi so poudarili, da bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje zgodovinski trenutek. Dopolnilno zavarovanje je v zadnjih 20 letih namreč skušalo ukiniti več vlad, ki pa so nad ukinitvijo dvignile roke same ali po namigu interesnih skupin, so povedali.

Ob tem so v Levici in SD napovedali, da bodo po sprejemu novele v koaliciji opravili razpravo o tem, kako zagotoviti pravičnejši način določanja višine premije preoblikovanega dopolnilnega zavarovanja.

V Levici se ob tem zavzemajo za popravek 23. člena predloga novele na način, da bo jasno zapisano, da prekinitve nosečnosti, hormonske terapije, kontracepcijo in druge zdravstvene storitve, povezane z reproduktivnim zdravjem, krije obvezno zdravstveno zavarovanje. V Svobodi so sicer že pred časom napovedali, da bodo z ustreznimi dopolnili nedvoumno opredelili vse pravice.

V opoziciji pa so tekom razprave opozarjali, da predlog novele ne predvideva ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pač pa zgolj njegovo preoblikovanje, dopolnilno zavarovanje pa bi bilo po novem obvezno. Na te očitke so v koaliciji odgovarjali, da je dopolnilno zavarovanje trenutno prostovoljno le na papirju, saj si večina ljudi doplačil ne zmore privoščiti.

V opoziciji so se spraševali, kako bo potekalo obračunavanje preoblikovanega dopolnilnega zavarovanja brezposelnim in kmetom. Opozorili so tudi na kratek rok do uveljavljanja sprememb. Prav tako so bili kritični do preusmeritve vseh sredstev k ZZZS, ki po njihovi oceni pri upravljanju z denarjem ni najbolj učinkovit.

V SDS so opozorili, da novela zakona ob preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja predvideva ohranitev enake ravni pravic. To je po njihovem mnenju nemogoče, saj so zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zavarovanje, ravno zaradi zagotavljanja iste enake ravni pravic predlagale povišanje prispevkov, ker "se vse draži".

V NSi pa so do predloga novele kritični tudi zato, ker se bo preoblikovano dopolnilno zavarovanje enkrat letno valoriziralo, to pa da pomeni, da se bo višina premije vsako leto zvišala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window