Portal TFL

STA novice / Vlada zavrača očitke o neuresničevanju danih zavez

četrtek, 1.6.2023

Ljubljana, 01. junija (STA) - Vlada zavrača očitke civilne iniciative Glas ljudstva, ki je danes s kolesarjenjem po središču Ljubljane opozorila na zastoj pri uresničevanju nekaterih ključnih zavez. Poudarjajo, da so se najprej spoprijeli s posledicami epidemije in pripravo ukrepov za blaženje draginje, zdaj pa njihova prioriteta ostaja reševanje zdravstva.

Koalicijske stranke so se že pred nastopom vlade zavedale, da so nujne korenite spremembe na področju zdravstva, pokojnin, šolstva, davkov in plačnega sistema, zato so jih zastavile kot osrednje prioritete mandata, so danes zapisali na vladi.

Zaradi aktualnosti stanja se je vlada najhitreje lotila reševanja zdravstva, poudarjajo. "A težav, ki so se kopičile 30 let in jih nihče ni zares reševal, ni moč rešiti čez noč," opozarjajo. Zato gre vladna koalicija "korak za korakom", med slednjimi na vladi izpostavljajo pomoč osebam brez osebnega zdravnika, interventni zakon za odpravo čakalnih dob, ukinjanje dopolnilnega zavarovanja in vzpostavitev klicnega centra za pomoč prebivalstvu.

V teku so tudi spremembe ustave, so spomnili. V parlamentarni postopek so za zdaj vloženi trije predlogi ustavnih sprememb, in sicer predlog za prenos imenovanja sodnikov iz DZ v roke predsednika republike, predlog glede postopka imenovanja vlade in glede razbremenitve ustavnega sodišča.

Glede sprememb volilnega sistema se je po prvih pogovorih izkazalo, da bo zanjo v politiki in družbi potrebno še kar nekaj pogovorov in usklajevanj, poudarjajo na vladi. Zato so najprej pripravili spletni vprašalnik za posvetovanje z državljani o tem, kaj se jim zdi pomembno pri volitvah.

Pomoč vlada obljublja tudi na področju gradnje stanovanj. Temu je v letošnjem letu namenila 25 milijonov evrov, v pripravi pa so tudi pogodbe za sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 60 milijonov evrov, od tega dobrih 50 milijonov evrov za letošnje leto. Tako bodo financirali 1000 javnih najemnih stanovanj, zagotavlja vlada.

Ob tem so še spomnili, da je vladna koalicija ob začetku mandata vzpostavila dialog s socialnimi partnerji in predstavniki civilne družbe, tudi iniciativo Glas ljudstva, in se z njimi večkrat sestala. V dialogu so nastale številne rešitve, ki prispevajo k dobrobiti državljanov, so ocenili na vladi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window