Portal TFL

STA novice / EU pristopa k istanbulski konvenciji za boj proti nasilju nad ženskami

četrtek, 1.6.2023

Bruselj, 01. junija (STA) - EU danes pristopa h Konvenciji o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, znani kot istanbulska konvencija. Švedsko predsedstvo Sveta EU jo je označilo za najbolj napredno konvencijo o boju proti nasilju nad ženskami, Evropska komisija pa je poudarila, da se EU s tem zavezuje ambicioznim mednarodnim standardom.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes potrdil pristop k istanbulski konvenciji, ki vzpostavlja pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem. Zajema široko paleto ukrepov, od zbiranja podatkov in ozaveščanja do pravnih ukrepov za inkriminacijo različnih oblik nasilja nad ženskami. Vključuje ukrepe za zaščito žrtev in zagotavljanje podpornih storitev ter obravnava razsežnost nasilja na podlagi spola v zadevah azila in migracij, so zapisali v sporočilu.

"Istanbulska konvencija je najbolj napredna in celovita konvencija o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami, nasilju v družini ter nasilju in zatiranju iz časti," je dejala švedska ministrica za enakost spolov Paulina Brandberg, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Odločitev so danes pozdravili tudi pri Evropski komisiji, kjer so poudarili, da bo s pristopom konvenciji EU zavezana ambicioznim mednarodnim standardom.

"Evropa je na strani žensk, da jih zaščiti pred nasiljem. Vse ženske in dekleta si zaslužijo življenje brez nasilja, čas je za pravičnost in enakost. Evropska unija danes pošilja močno sporočilo: odločeni smo preprečiti, obsoditi in se boriti proti nasilju nad ženskami in dekleti v vseh njegovih oblikah," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Istanbulska konvencija je začela veljati aprila 2014, EU pa jo je podpisala 13. junija 2017, vendar pa je zaradi nasprotovanja več držav članic ni ratificirala.

Sodišče EU je sicer leta 2021 razsodilo, da bi lahko EU nadaljevala postopek ratifikacije kljub pomanjkanju soglasja. Sodišče je pri tem ugotovilo, da se ustrezna pravna podlaga za pristop EU h konvenciji nanaša na področje pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, azil in nevračanje ter obveznosti institucij in javne uprave EU.

Do današnje odločitve Sveta EU o pristopu k istanbulski konvenciji prihaja po tistem, ko je Evropski parlament maja podprl pristop EU h konvenciji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window