Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog zakona o osebni asistenci v javni razpravi

petek, 15.9.2023

Ljubljana, 15. septembra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog zakona o osebni asistenci. Zakon bo v javni razpravi do 15. oktobra. Njegov namen je zagotoviti storitve osebne asistence invalidom, ki potrebujejo osebno asistenco za samostojno, aktivno življenje in enakopravno vključenost v družbo, so pojasnili na ministrstvu.

"Z zakonom želimo tudi odpraviti anomalije, ki smo jih zasledili pri izvajanju zakona v praksi," so ob začetku javne razprave sporočili z ministrstva.

Predlog zakona med drugim natančneje opredeljuje definicijo osebne asistenca. Po predlogu bi pravico do osebne asistence lahko pridobila tudi oseba, ki še ni pridobila odločbe o invalidnosti ali telesni okvari, vendar je na podlagi izvida zdravnika specialista ugotovljeno, da pri njej obstaja trajna okvara, ki temelji na spremembah v zdravstvenem stanju. Te spremembe pa ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije, vendar oseba potrebuje pomoč pri vsakodnevnih aktivnostih, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključena v družbo.

Zakon opredeljuje tudi pogoje za pridobitev pravice do osebne asistence, in sicer da je oseba invalid ter da zaradi invalidnosti potrebuje pomoč pri opravljanju aktivnosti, vezanih na samostojno osebno in družinsko življenje, vključevanje v okolje, izobraževanje in zaposlitev.

Prav tako mora posameznik izkazovati, da sam ali s pomočjo zakonitega zastopnika izraža interes po izvajanju aktivnosti, ki so opredeljene v zakonu. Biti mora državljan Slovenije s stalnim bivališčem v Sloveniji ali tujec, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji. V času uveljavljanja pravice mora biti star od 18 do 65 let. V samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe mora bodisi živeti bodisi želeti živeti ter potrebovati osebno asistenco najmanj 30 ur tedensko, je razvidno iz predloga zakona.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window