Portal TFL

STA novice / Delovna skupina bo dokument o združitvi ljubljanskih vrtcev dopolnila

sreda, 21.2.2024

Ljubljana, 21. februarja (STA) - Delovna skupina za združitev ljubljanskih vrtcev bo dopolnila in uskladila dokument o združitvi, ta pa bo podlaga za spremembo obstoječega zakona o vrtcih in zakona o organizaciji vzgoje in izobraževanja, sta v skupni izjavi napovedala ljubljanski župan Zoran Janković in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

V delovni skupini sodelujejo ljubljanska podžupana Aleš Čerin in Boštjan Koritnik, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj in tri ravnateljice vrtcev, med njimi ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec, ki je tudi vodja skupine.

Janković je na sestanku, kot so v sporočilu za javnost zapisali v Mestni občini Ljubljana, poudaril še, da bo delovna skupina pri dopolnitvi sledila dvema ciljema, in sicer združitvi podpornih služb na enem mestu (računovodstvo, finance, javna naročila) in ohranjanju avtonomije vsakega vrtca pri strokovnem delu z otroki, tudi s sveti vrtcev, v katerih bodo predstavniki zaposlenih in staršev, brez predstavnika ustanovitelja.

S Štrukljem sta se na sestanku strinjala, da nova ureditev ne sme vplivati na poslabšanje kakovosti v javnih vrtcih v Ljubljani, ki da je na izjemno visoki ravni, temveč jo mora dodatno izboljšati.

Štrukelj pa je v izjavi za STA povedal, da župan predlaga poseg v zakonodajo ter da vrtci v vsakem primeru ohranijo avtonomijo in vse elemente odločanja. "Zlasti pa ohranijo svet zavoda, kar je za nas izjemnega pomena, da lahko starši in zaposleni enakovredno kot v drugih vrtcih participirajo tudi v ljubljanskih vrtcih," je povedal. Dodal je, da naj bi se akt o ustanovitvi skupnega zavoda ljubljanskih vrtcev spremenil v bistvenih točkah, ki so bile zanje nesprejemljive.

Po njegovih besedah bodo spremembe akta o ustanovitvi pripravili na občini, v Svizu pa bodo do takrat s presojo počakali in ne bodo "skakali na prvo žogo, pač pa dokument skrbno prebrali". Bodo pa še naprej nasprotovali razpustitvi vseh 23 vrtcev in ustanovitvi enega megavrtca.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window