Portal TFL

STA novice / Članice EU podprle načrt za zaščito kmetov pri uvozu blaga iz Ukrajine

sreda, 21.2.2024

Bruselj, 21. februarja (STA) - Članice EU so danes podprle načrt Evropske komisije za uvedbo varnostnih mehanizmov, ki naj bi v prihodnje preprečili preplavljanje evropskega trga s poceni uvoženimi ukrajinskimi kmetijskimi pridelki in izdelki. S tem želijo odgovoriti na nezadovoljstvo kmetov v Evropi.

Evropska komisija je januarja predstavila predlog za podaljšanje odprave carin na uvoz blaga iz Ukrajine za eno leto do začetka junija 2025. Prav tako je predlagala uvedbo varnostnih mehanizmov, ki bi omogočili hitro ukrepanje v primeru večjih motenj na trgu ene ali več držav članic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za proizvode, kot so perutnina, jajca in sladkor, je denimo komisija predvidela t. i. zasilno zavoro. Če bi uvoz tega blaga presegel povprečje v letih 2022 in 2023, bi samodejno znova uvedli carine.

Predlog ima široko podporo članic z izjemo nekaterih držav, ki mejijo na Ukrajino, je pojasnil neimenovani evropski diplomat. "V dvorani je bilo veliko razumevanja za razmere v teh državah članicah, zlasti ko smo videli, kaj se dogaja na Poljskem," je dodal.

Poljski kmetje, ki trdijo, da jim Ukrajinci predstavljajo nelojalno konkurenco, so namreč v torek zaprli skoraj sto cest, ki vodijo do meje z Ukrajino, in več mejnih prehodov. Na mejnem prehodu Medika-Šehini so protestno celo odprli dva ukrajinska tovorna vagona in razsuli žito po železniških tirih.

V luči tega je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danes predlagal srečanje med ukrajinsko in poljsko vlado na meji med državama, da bi razrešili spor glede izvoza ukrajinskega žita in blokade mejnih prehodov s strani poljskih kmetov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window