Portal TFL

STA novice / EU sankcionirala ruske sodnike zaradi kršenja človekovih pravic

ponedeljek, 27.5.2024

Bruselj, 27. maja (STA) - EU je danes vzpostavila nov instrument za sankcioniranje kršitev človekovih pravic in zatiranja demokratične opozicije v Rusiji. Na podlagi tega okvira so bile danes uvedene sankcije proti ruskim sodnikom, ki so med drugim sodelovali v postopku proti opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu, ki je umrl v ruskem zaporu.

Svet EU je danes vzpostavil nov pravni okvir za omejevalne ukrepe proti odgovornim za resne kršitve ali zlorabe človekovih pravic, zatiranje civilne družbe in demokratične opozicije ter spodkopavanje demokracije in pravne države v Rusiji.

Odločitev o vzpostavitvi novega režima sankcij je del odgovora EU na pospešeno in sistematično zatiranje v tej državi, so pojasnili v Bruslju.

Nov režim sankcij je predlagal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell po smrti Alekseja Navalnega, ruskega opozicijskega politika in glasnega kritika Kremlja, ki je februarja umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je v okviru novega instrumenta na seznam sankcioniranih danes uvrstil 19 posameznikov in eno pravno osebo, in sicer rusko zvezno službo za prestajanje kazni.

V utemeljitvi sankcij proti zvezni službi za prestajanje kazni so pri Svetu navedli, da je odgovorna za resne kršitve človekovih pravic v Rusiji, vključno z mučenjem in drugim krutim, nečloveškim ali ponižujočim ravnanjem ali kaznovanjem. Kot zvezna agencija je bila služba odgovorna tudi za kazenske kolonije, v katerih je bil Navalni zaprt iz politično motiviranih razlogov.

Med posamezniki se je na seznamu znašlo več sodnikov, tožilcev in članov sodstva, ki so igrali ključno vlogo pri zaprtju in smrti Navalnega, kot tudi pri obsodbi na podlagi politično motiviranih obtožb zagovornika človekovih pravic Olega Orlova. Slednji je eden od vodij organizacije Memorial Human Rights Defense Centre, ki je leta 2022 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Poleg tega novi režim sankcij uvaja tudi trgovinske omejitve za izvoz opreme, ki bi se lahko uporabljala za notranjo represijo, pa tudi za opremo, tehnologijo ali programsko opremo, ki je namenjena predvsem za uporabo v informacijski varnosti in spremljanju ali prestrezanju telekomunikacij, so še sporočili iz Sveta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window