Portal TFL

STA novice / Varuh priporoča ureditev razlik v odzivnosti med ambulantami družinske medicine

ponedeljek, 27.5.2024

Ljubljana, 27. maja (STA) - Člani sveta Varuha za človekove pravice so na današnji seji razpravljali o zdravstvu in poudarili, da so velike razlike v odzivnosti med ambulantami na primarni ravni nesprejemljive. Pri Varuhu so zato na ministrstvo za zdravje naslovili priporočila, naj uredi področje družinske medicine na način, da ne bo več prihajalo do razlik med ambulantami.

Člani sveta so se strinjali, da morajo imeti vsi v državi enakovreden dostop do zdravstvenih storitev in biti deležni potrebnih zdravstvenih ukrepov takrat, ko jih potrebujejo, so v sporočilu za javnost zapisali pri Varuhu.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina meni, da je frustrirajoče, ker vrsta vprašanj na področju zdravstvenega varstva ostaja neodgovorjenih že vrsto let, kar je še posebej težko razumeti, ko gre za ranljive skupine, kot so otroci, starejši in invalidi. "Zavedamo se, da problematika ni nastala včeraj in tudi ne more biti rešena jutri, vendar pa je skrajni čas, da se jo začne končno aktivno reševati," so njegove besede zapisali v sporočilu.

Svetina je dodal, da najdaljša zdravniška stavka ne prispeva k reševanju nakopičenih težav, zagotovo pa že resno ogroža zdravstveni sistem. Ponovil je, da je stavka sicer legitimen način za dosego ciljev, da pa ne smejo biti stavkovni cilji zasledovani v škodo ranljivih skupin prebivalstva.

Člani in članice sveta varuha človekovih pravic so se strinjali, da meseci nezmožnosti zbližanja stališč le še poglabljajo težave v zdravstvu, povzročajo dodatne zaostanke in še daljše čakalne dobe.

Namestnica varuha, ki vodi svet varuha za človekove pravice, Dijana Možina Zupanc je na seji izpostavila problematiko dolgih čakalnih vrst, ki se bodo s trenutno trajajočo stavko samo še podaljšale. Dejala je, da tolikšno število ljudi, ki je v vrsti na obravnavo nad dopustno čakalno dobo, kaže, da je s slovenskim zdravstvenim sistemom nekaj hudo narobe.

Poudarila je, da se poleg tisočih, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, premnogi soočajo s težavami pri dostopanju do svojega zdravnika. "Tudi na nas so se obračali številni pobudniki, ki so zatrjevali, da ne morejo dostopati do svojega zdravnika. Ker smo želeli preveriti stanje, smo vsem javnim zdravstvenim domovom poslali vprašalnik o dostopnosti ambulant splošne in družinske medicine. Analiza je pokazala nesprejemljive razlike med ambulantami splošne in družinske medicine, saj ni enotnih meril in kriterijev, kaj sploh pomeni dobra oziroma primerna dostopnost," je pojasnila namestnica.

Možina Zupanc je poudarila, da težki pogoji dela in hkrati nestimulativno plačilo iz leta v leto silijo najbolj obremenjene zdravstvene delavce, da delujejo na etični pogon. Žal pa se tudi ta enkrat iztroši, zato država nujno potrebuje jasno vizijo, kakšno javno zdravstvo želi imeti, in se mora končno lotiti reforme zdravstvenega sistema, so zapisali.

Varuh človekovih pravic je sicer lani na področju zdravstvenega varstva in zavarovanja obravnaval okoli 450 zadev, število obravnavanih pobud pa kaže, da se to področje sooča z resnimi in akutnimi težavami, še menijo pri Varuhu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window