Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na GZS pozivajo k ustavitvi spreminjanja gradbene zakonodaje

petek, 4.3.2016

Ljubljana, 04. marca (STA) - Proces sprejemanja nove gradbene zakonodaje je zašel v slepo ulico. Namesto da bi spremembe obetale nujno potrebne posodobitve in izboljšave v procesu gradnje, nas le še bolj odmikajo od dobrih praks v sosednjih državah, EU in svetu, ugotavljajo na GZS. Zato želijo proces spreminjanja gradbene zakonodaje ustaviti.

Ministrstvo za okolje in prostor je osnutka gradbenega zakona in zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih skupaj z osnutkom zakona o urejanju prostora dalo v javno obravnavo novembra lani, podaljšani rok za posredovanje pripomb pa se je iztekel pred dvema tednoma.

Spremembe obeh gradbenih zakonov gredo v smeri, da se bodo postopki vodili koordinirano in na enem mestu, predvidena je celovita informatizacija vseh procesov dovoljevanja, koncept izdajanja gradbenih dovoljenj temelji na principu t. i. zgodbe, kar naj bi pospešilo izdajo dovoljenj, so pojasnili na ministrstvu.

A kot ugotavljajo v treh združenjih oz. zbornicah v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), predlagana zakonodaja namesto reševanja široke problematike neurejenih razmer v slovenskem gradbeništvu in jasne opredelitve pravic in obveznosti vseh sodelujočih v procesu gradnje le še poslabšuje že pogodbeno razmerje med naročnikom in izvajalcem gradbenih oz. inženirskih storitev, ki je izrazito v škodo zadnjim.

Kritični so tudi nad določbo, da bo moral nad vsako gradnjo bdeti vodja gradnje. Povsem nova, slabo utemeljena in vsiljena vloga vodje gradnje prinaša še dodatno izjemno visoko in nepotrebno tveganje za izvajalca gradbenih oz. inženirskih storitev, so opozorili.

Ogorčeni, da je predlagatelj obšel temeljne zahteve gradbeništva in inženirstva po nujnih izboljšavah na normativnem področju in prenosu dobrih tujih praks v naše okolje, so v Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala, Združenju za svetovalni inženiring in Združenju za inženiring pri GZS pripravili poziv predsedniku vlade Miru Cerarju, naj proces spreminjanja gradbene zakonodaje ustavi.

Poziv množično podpisujejo gradbena in inženirska podjetja, podporo pa bodo lahko izrazili tudi vsi tisti, ki delijo enako mnenje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik upravnega odbora Zbornice gradbeništva in IGM pri GZS Branko Žiberna je pojasnil, da predlagana zakona (gradbeni zakon in zakon o pooblaščenih arhitektih in inženirjih) preveč usodno posegata v poslovanje podjetij v gradbeništvu in inženiringu, da bi lahko izvajalci ostali tiho. "Z zbiranjem podpisov želimo vladi in javnosti pokazati, da v procesu priprave zakonodaje ne morejo zaobiti stroke in gospodarstva, kot smo bili temu priča v postopkih v zadnjih mesecih," je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window