Navigacija
Portal TFL

STA novice / Dodatna pooblastila vojske po oceni vlade dovolj jasno opredeljena

sreda, 9.3.2016

Ljubljana, 09. marca (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela dodatna pojasnila k mnenju o predlogu varuha za začasno zadržanje izvrševanja prvega odstavka 37.a člena zakona o obrambi, ki ga bo posredovala ustavnemu sodišču. Vlada je ocenila, da so vsa štiri pooblastila vojske, ki jih dopušča 37.a člen zakona o obrambi, dovolj določno in jasno opredeljena.

Varuh človekovih pravic je v začetku februarja na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti novega 37.a člena zakona o obrambi, ki vojski daje možnost podelitve nekaterih policijskih pooblastil. Varuh je ustavnemu sodišču predlagal, naj sporno določbo razveljavi, do odločitve pa zadrži njeno izvajanje in o zahtevi odloča absolutno prednostno. Po mnenju varuha bi namreč izvajanje zakona lahko povzročilo težko popravljive posledice.

Vlada je že na seji 17. februarja ocenila, da ni razlogov za zadržanje izvajanja tega člena zakona, na današnji dopisni seji pa je sprejela še dodatna pojasnila k mnenju, ki ga bo posredovala ustavnemu sodišču. V teh pojasnili je vlada zatrdila, da so vsa štiri pooblastila opredeljena dovolj jasno.

Vsa pooblastila vojske, njihov obseg, vsebino, pogoje in način izvrševanja je po navedbah vlade treba obravnavati oziroma razlagati v kontekstu dejstva, da jih pripadniki Slovenske vojske lahko izvršujejo le v okviru naloge sodelovanja s policijo pri širšem varovanju državne meje, skladno z načrti in po usmeritvah policije.

Slovenska vojska torej v nobenem primeru ne more samostojno oziroma avtonomno izvajati nalog oziroma kakor koli posegati v sistem zagotavljanja notranje varnosti države. Naloge lahko izvaja le na podlagi predhodnih odločitev in usmeritev policije, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window