Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v parlamentarno proceduro pošilja predlog zakona o lekarniški dejavnosti

četrtek, 28.7.2016

Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada je danes za obravnavo v DZ pripravila predlog zakona o lekarniški dejavnosti. Sedanji zakon iz leta 1992 je zastarel, področje pa potrebuje posodobitve, je večkrat poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Zagotovila je, da predlog prinaša pomembne novosti in zagotavlja boljšo oskrbo za bolnika.

Ministrica je na današnji novinarski po seji vlade izpostavila, da je to prvi celovit zakon o lekarniški dejavnosti, ki ga vlada sprejema v 24 letih. "Prinaša pomembne novosti in dobrobiti za bolnike; brezšivna skrb, ki bo omogočala bolnikom pri odpustih iz bolnišnice, da bodo do prvega obiska pri svojem zdravniku preskrbljeni z ustreznimi zdravili in medicinsko tehničnimi pripomočki. Tako bo zagotovljena kontinuiteta zdravljenja in jim ne bo treba najprej v lekarno, da se založijo z zdravili," je pojasnila.

Predlog zakona po besedah ministrice prinaša pomembno novost za bolnike in zdravstveno osebje. Uvaja namreč profil kliničnega farmacevta, ki bo vključen v zdravstvene time, ki sodelujejo z bolnikom. "Dokazano je, da jemanje več kot sedem zdravil istočasno v več kot 80 odstotkih primerov pomeni komplikacije, resne stranke učinke. Ta strokovnjak bo pripomogel k hitrejši in varnejši ozdravitvi in manjši porabi zdravil. To je pomemben prispevek za bolnika in sistem," je poudarila Kolar Celarčeva.

Novi zakon med drugim določa mrežo lekarn na primarni ravni; ohranili so geografsko merilo minimalne oddaljenosti med lekarnami v mestu 400 metrov in pet kilometrov izven mesta. Dodatno predlog zakona vpeljuje nov demografski kriterij 6000 prebivalcev na lekarno in 2500 na podružnico lekarne.

Predlog zakona med drugim predvideva, da lahko presežke, ki jih ustvari javni lekarniški zavod, namenijo izključno za izvajanje in razvoj lekarniške dejavnosti. S tem so na ministrstvu onemogočili dosedanjo prakso, ko so občine kot ustanoviteljice lekarn njihove presežke prelivale v občinske proračune in s tem financirale druga področja.

Kot organizacijski obliki v lekarniški dejavnosti predlog zakona ohranja javni lekarniški zavod, katerega ustanovitelj je ena ali več sosednjih občin skupaj, ter koncesionarja, ki mora biti magister farmacije z veljavno licenco. Koncesijo pa se bo lahko po novem podelilo najmanj za 15 let in največ za 30 let.

Predlog zakona uvaja tudi licence kot dovoljenja za samostojno opravljanje lekarniške dejavnosti, ki jih bo predpisovala Lekarniška zbornica Slovenije. Zdaj obvezno članstvo v zbornici pa bo za vse izvajalce lekarniške dejavnosti po novem prostovoljno.

S predlogom zakona prepovedujejo vertikalno povezavo, torej povezovanje lekarn s proizvajalci zdravil in veledrogeristi. Namen take ureditve je po navedbah ministrstva za zdravje zaščita bolnika, da ne more priti do prekomerne porabe zdravil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window