Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cerar zahteval preučitev predloga novele zakona o tujcih z vidika skladnosti z ustavo

petek, 21.10.2016

Bruselj, 21. oktobra (STA) - Vlada bo predlog novele zakona o tujcih obravnavala, ko ga bo prejela od pristojnega ministrstva, je danes dejal predsednik vlade Miro Cerar. Kdaj natančno bi to lahko bilo, ni razkril. Je pa ob tem opozoril, da gre za občutljivo zakonsko besedilo, zato je zahteval, da se preuči, ali so predlagane rešitve skladne z ustavo.

Po Cerarjevih besedah gre pri predlogu novele zakona o tujcih "za zelo občutljivo zakonsko materijo". "Zavedamo se, da moramo tudi na področju azilne zakonodaje predvideti možnost izjemne situacije," je dejal v Bruslju, kjer se je udeležil dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta.

Če bi se znova okrepil migrantski tok in bi se migranti ponovno v velikem številu napotili preko balkanske poti, ki je zaenkrat zaprta, potem bi Slovenija morala ukrepati, je opozoril Cerar. Še zlasti zato, ker bi v takem primeru Avstrija na svoji mejah preprečila vstop migrantom in bi Sloveniji grozilo, da postane žep za migrante.

Če bi prišlo do tega, bi to lahko ogrozilo našo varnostno situacijo in stabilnost sistema kot celote, je opozoril Cerar. "Zato razmišljamo, kako bi s spremembo zakona o tujcih za takšen primer našli ustrezno rešitev, ki bi glede prosilcev za azil uveljavila neke druge, strožje standarde," je pojasnil.

Kakšni bodo ti standardi in rešitve, je po Cerarjevih besedah stvar, ki jo bodo obravnavali najprej na vladi, ko bo notranje ministrstvo predložilo predlog zakona.

"Ta hip pa, in to sem zahteval, da se zelo skrbno preuči, preučujemo, ali so rešitve, ki so se do zdaj pripravljale, skladne z ustavo oziroma pravnim sistemom. To je seveda predpogoj za takšno spremembo," je pojasnil Cerar.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in minister za pravosodje Goran Klemenčič sta v ponedeljek koalicijskim partnerjem predstavila predlog novele zakona o tujcih. Žnidarjeva je ob tem zagotovila, da v predlogu predvidevajo domišljene in uravnotežene ukrepe.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window