Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po mnenju TI Slovenia popravki protikorupcijskega zakona dobrodošli, a bi bil potreben nov zakon

petek, 18.11.2016

Ljubljana, 18. novembra (STA) - V Transparency International (TI) Slovenia menijo, da je novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jo je danes ministrstvo za pravosodje poslalo v javno obravnavo, več kot dobrodošla, a so prepričani, da bi bil potreben povsem nov zakon. Pogrešajo predvsem večje spremembe na področju lobiranja.

Kot v odzivu ugotavlja generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria, se predlagatelji zakona, to je ministrstvo, zdajšnji zakon ni odločilo odpreti na vseh področjih ter tako "kakovostno ter celostno zaokrožiti zakonodajni okvir".

"Z bolj celovitim pristopom do omejitev zaposlovanja pred ali po prenehanju javne službe ali funkcije, bi se lahko učinkovito izognili pojavu vrtljivih vrat, ki smo jim letos priča na ravni EU," je zapisal. Po njegovem mnenju bi bilo treba ukrepati, preden se tudi Sloveniji zgodi primer Barrosso. Nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je bil namreč nedavno oproščen obtožb o kršenju etičnih pravil pri zaposlitvi po prenehanju funkcije.

Prav tako po mnenju Dorie na celostno prenovo čaka področje lobiranja. "V lanskem letu so nekatere države, zajete v raziskavi, naredile korak naprej in dopolnile zakonodajo. Slovenija je očitno zaspala na lovoriki prvega mesta iz takratne raziskave, čeprav je bilo jasno, da je ocena kljub temu slaba," je ocenil.

Sicer pa novelo, ki gre danes v javno obravnavo, pozdravlja. Meni, da predlog dopolnjuje protikorupcijsko zakonodajo na najbolj nujnih mestih ter omogoča učinkovitejše delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

"Predvsem je pomembno, da so se uskladila procesna pravila in uveljavila strožja pravila glede poročanja in nadzora nad premoženjskim stanjem zavezancev, da se je podrobneje uredilo preglednost delovanja KPK, dopolnilo področje nasprotja interesov, kazenskih evidenc in podobno," je zapisal Doria. Generalni sekretar TI Slovenia upa, da bodo spremembe v javni razpravi, ki bo trajala 45 dni, še izboljšali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window