Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pred obravnavo novele zakona o tujcih v DZ nova nasprotovanja zakonu (dopolnjeno)

petek, 20.1.2017

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Pred obravnavo novele zakona o tujcih v DZ se v javnosti pojavljajo nova nasprotovanja. Nekaj deset ljudi je pred DZ danes izrazilo protest proti noveli. Oglasili so se tudi poslanci Združene evropske levice (GUE/NGL) v EP in menili, da je sramotno, da vedno več držav članic EU sprejema zakone, ki prosilcem za azil ovirajo dostop do zaščite.

Na shodu, ki se ga je udeležilo okoli 20 pripadnikov Amnesty International (AI), okoli deset beguncev in nekaj deset drugih nasprotnikov predlagane novele zakona o tujcih, so danes s transparenti opozarjali, da Slovenija z novelo zapira meje pred ljudmi, ki potrebujejo pomoč.

Kot so navedli, so želeli na ta način opozoriti na usode ljudi, na katere bi vplivala novela. Prepričani so namreč, da predlog krši mednarodno pravo in slovensko ustavo.

Po njihovem prepričanju se država samo izgovarja, ko pravi, da ne more poskrbeti za veliko število beguncev.

Kot so sporočili iz kolektiva Second Home v Avtonomni tovarni Rog, je po koncu današnjega protesta njihov član in uporabnik Samer Arqawi prebral tudi analizo stanja glede beguncev in zahteve, naslovljene na vlado in DZ. Med drugim si prosilci za azil želijo, da bi vlada o njih nehala govoriti kot o varnostni grožnji. Zahtevajo krajše azilne postopke in ureditev statusa za ljudi, ki ga sedaj nimajo. Želijo si tudi boljše bivanjske pogoje v azilnih domovih in revizijo odločb o zavrnitvi azila v zadnjih dveh letih. Pri čemer opozarjajo, da Slovenija zavrača azil ljudem iz Afganistana, čeprav je visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) po njihovih navedbah ugotovil, da Afganistan ni varna država.

Z izjavo so se danes odzvali tudi poslanci Združene evropske levice v evropskem parlamentu. Med drugim obžalujejo predloge, s katerimi namerava slovenska vlada "zanikati pravico beguncev do mednarodne zaščite".

Pri tem opozarjajo, da bi lahko po predlogu država avtomatično izgnala vse, ki so v državo vstopili ilegalno, četudi nameravajo v njej zaprositi za azil.

Zato je predsednica omenjene politične skupine v EP Gabi Zimmer pozvala slovensko vlado, naj spoštuje mednarodno pravo in obveznosti. "Z zaprtjem meja ne boste rešili težav, s katerimi se srečujejo begunci in migranti. Gre za zapravljanje časa, ki bi ga lahko porabili za iskanje ustrezne rešitve," je zapisala. Dodala je, da je sramotno, da vedno več držav članic sprejema zakone, ki kršijo mednarodno pravo in prosilcem za azil ovirajo dostop do zaščite.

S pismom predsedniku vlade Miru Cerarju in predsedniku DZ Milanu Brglezu se je oglasila tudi skupina nekaj deset izobražencev, ki je zapisala, da je sprevračanje domnevnih prihodnjih groženj na begunce sprevrženost brez primere. Zahtevajo "boljšo, pogumnejšo in proaktivno begunsko politiko in z njo utrjevanje demokratičnih in humanih vrednot".

Prepričani so, da je treba vsebino novele prilagoditi "načelom demokratične in humane družbe in konkretno udejanjanju pravice do učinkovitega in poštenega azilnega postopka".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window