Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za zvišanje najnižjih pokojnin za polno delovno dobo (dopolnjeno)

sreda, 5.4.2017

Ljubljana, 05. aprila (STA) - Odbor DZ za delo je danes brez glasu proti podprl dopolnjeni vladni predlog novele pokojninskega zakona, po katerem bi tistim z najnižjimi pokojninami, ki so se upokojili s polnimi pogoji, zvišali pokojnino na 500 evrov. Gre za tiste, ki so imeli ob upokojitvi t. i. polne pogoje za upokojitev, ki pa so bili v posameznem obdobju različni.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar je na seji odbora zatrdil, da predlog ne posega v sistem odmere pokojnine po splošnih predpisih. Ob mnenju nekaterih članov odbora, da bi bilo treba zvišati najnižje pokojnine ne glede na izpolnjevanje upokojitvenih pogojev, pa je opozoril, da so vsi ob upokojitvi "točno vedeli, ali izpolnjujejo pogoje ali ne".

Do zagotovljene najnižje pokojnine tako v nobenem primeru ne bodo upravičeni tisti, ki se upokojijo predčasno. Njihova predčasna pokojnina je namreč po opozorilu koalicije znižana zaradi upokojitve pred določeno starostjo, pri čemer so za zmanjšanje vedeli ob sami upokojitvi. Prav tako so bili seznanjeni o trajnosti zmanjšanja pokojnine, so poudarili v koaliciji.

Pogačar je spomnil, da so pobudo za zvišanje najnižjih starostnih pokojnin podali v Zvezi društev upokojencev Slovenije. V zvezi se namreč niso strinjali, da moški s 40 leti pokojninske dobe dobi pokojnino v višini 440 evrov, medtem ko cenzus za varstveni dodatek znaša 470 evrov.

Tudi generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež se je strinjal, da mora biti starostna pokojnina višja od cenzusa za varstveni dodatek. Sicer pa bi bil po njegovi oceni dostojen znesek za najnižjo starostno pokojnino 617 evrov, kolikor znaša prag revščine.

Podobno so v razpravi menili tudi člani odbora, denimo poslanka SD Marija Bačič. "Ponižujoče je, da mora upokojenec s polno pokojninsko dobo po varstveni dodatek," je dejala.

Saša Tabaković iz SMC je menil, da bi bilo treba dodatna prizadevanja usmeriti v boljši inšpekcijski nadzor nad plačevanjem prispevkov v pokojninsko blagajno. Po oceni predsednika odbora Uroša Prikla iz DeSUS pa bi se morala prispevna stopnja delodajalcev, ki je bila sredi 90. let prejšnjega stoletja znižana, zvišati.

Iva Dimic iz NSi je menila, da bi morali bolje upravljati državno premoženje, ki tudi prinaša sredstva za pokojnine. Po mnenju poslanca SDS Marijana Pojbiča pa bi morali več narediti za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, da bodo plače in s tem pokojnine višje.

Člani odbora so imeli v nadaljevanju seje na mizi tudi predlog spremembe zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga je v zakonodajni postopek vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. V skladu s predlogom bi študentske servise ukinili, koncesijske dajatve, zdaj namenjene koncesionarjem, pa namenili za plačana pripravništva. Vendar je odbor ocenil, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window