Navigacija
Portal TFL

STA novice / Noveli zakona o volitvah v državni zbor pričakovana podpora odbora (dopolnjeno)

torek, 11.4.2017

Ljubljana, 11. aprila (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je danes podprl novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki jo je predlagala skupina poslancev z namenom uskladitve zakona z odločbami ustavnega sodišča. Po predlogu bodo morala biti invalidom dostopna vsa volišča, glasovalne naprave pa bo nadomestilo glasovanje po pošti.

Podpora parlamentarnega odbora noveli s 16 glasovi za in nobenim proti je bila pričakovana, saj se je pod zakonski predlog podpisalo 81 poslancev iz vrst SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, NP in poslancev narodnih skupnosti - izostali so le podpisi poslancev ZL. Novela je odgovor na ugotovitev ustavnega sodišča, da je zakon o volitvah v državni zbor v različnih delih neskladen z ustavo. Rok za odpravo neustavnosti je v vseh primerih že potekel.

Poslanka SMC Janja Sluga je v današnji razpravi na odboru spomnila, da so bile določbe, s katerimi bi odpravili neustavnost, predvidene že z novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki je sodila v sveženj zakonodaje, s katerim bi iz politike na državni in lokalni ravni izločili pravnomočno obsojene. A zakonski predlogi lanskega novembra v DZ niso dobili zadostne poslanske podpore.

Aktualna novela odpravlja pravno praznino na področju glasovanja po pošti, na katero je opozorilo ustavno sodišče. Tako določa, da morajo ovojnice z glasovnicami iz tujine in glasovnice, ki so prispele k okrajni volilni komisiji po 19. uri na dan glasovanja, imeti poštni žig z datumom oz. jim morajo biti predložene ustrezne listine. Iz njih mora biti razvidno, da je bila glasovnica oddana na pošto pred 19. uro na dan glasovanja, sicer bo neveljavna.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki se nanaša na dostopnost volišč invalidom, pa predlog novele določa, da bodo morala biti invalidom dostopna vsa volišča. Hkrati bi odpravili glasovanje invalidov z glasovalnimi napravami in ga nadomestili z glasovanjem po pošti. Po oceni predlagateljev bi se s tem povečala možnost, da z manjšimi stroški in na lažji način glas odda bistveno več invalidov, kot jih je doslej uporabljalo glasovalne naprave.

Novela prinaša tudi nekaj novosti, ki sledijo predlogom Državne volilne komisije, je pojasnila Sluga. Tako npr. spreminja rok za vlaganje kandidatur, in sicer namesto 25. dan najpozneje 30. dan pred dnevom glasovanja. Ravno te novosti pa so zmotile poslance ZL, da kot edina poslanska skupina niso prispevali podpise pod novelo. Njena vsebina namreč po oceni Mateja T. Vatovca (ZL) prinaša več, kot le izvrševanje odločb ustavnega sodišča.

Poslance ZL so še posebej zmotile določbe, ki uvajajo možnost predčasne razrešitve članov volilnih komisij na predlog političnih strank in poslanskih skupin. Vatovec je napovedal, da v ZL ne bodo glasovali proti noveli, podporo pa pogojujejo s podporo njihovim dopolnilom, s katerimi bi črtali določbe v zvezi z razrešitvijo članov volilnih komisij, "ki jih želi koalicija v sodelovanju z desnico sprejeti pod krinko izvrševanja odločb ustavnega sodišča".

Dopolnil iz vrst ZL odbor ni podprl, je pa podprl dopolnila, s katerimi so predlagatelji prisluhnili pripombam parlamentarne zakonodajno-pravne službe in vlade. Noveli je v imenu vlade izrekla podporo državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Tanja Bogataj, v imenu Državne volilne komisije pa njen direktor Dušan Vučko. Glede na veliko število podpisov pod novelo je pričakovati, da bo zakonski predlog, ki za potrditev potrebuje dvotretjinsko večino, tudi na seji DZ sprejet.

Sicer je odbor danes zavrnil priporočilo vladi v zvezi z migrantsko problematiko, ki so ga vložili poslanci SDS. Z njim so vlado pozvali, naj dosledno spoštuje ustavna načela in ilegalnih migrantov ne postavlja v privilegiran položaj. Poleg tega so vladi predlagali okrepitev aktivnosti za preprečitev možnega velikega povečanja ilegalnih migrantov. Vlada bi se po besedah Branka Grimsa (SDS) morala vzdržati financiranja ilegalnih migrantov, dokler v državi ne bo rešen zadnji socialni problem.

Na vladni strani so priporočilo označili za zavajajoče, saj po njihovi oceni s pretiravanjem in posploševanjem navaja k sklepu, da vlada vse, kar se dogaja v zvezi z migrantsko problematiko, prepušča naključju in da ji ni mar za lastne državljane, ampak skrbi zgolj za migrante. Vlada je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica tako na rednih kot izrednih sejah v DZ že večkrat podrobno komentirala in odgovorila na takšna in podobna priporočila ter očitke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window