Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sprejeta novela ureja dostopnost volišč za invalide

četrtek, 20.4.2017

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Državni zbor je na današnji seji brez glasu proti sprejel novelo zakona o volitvah v DZ, pod katero se je podpisala skupina poslancev z namenom uskladitve zakona z odločbami ustavnega sodišča. Po noveli morajo biti invalidom dostopna vsa volišča, glasovalne naprave pa bo nadomestilo glasovanje po pošti.

Izkazana podpora noveli je bila pričakovana, saj se je pod njo podpisalo 81 poslancev iz vrst SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, NP in poslancev narodnih skupnosti - izostali so le podpisi poslancev ZL. Novela je odgovor na ugotovitev ustavnega sodišča, da je zakon o volitvah v DZ v različnih delih neskladen z ustavo. Rok za odpravo neustavnosti je v vseh primerih že potekel.

Novela odpravlja pravno praznino na področju glasovanja po pošti. Tako določa, da morajo ovojnice z glasovnicami iz tujine in glasovnice, ki so prispele k okrajni volilni komisiji po 19. uri na dan glasovanja, imeti poštni žig z datumom oz. jim morajo biti predložene ustrezne listine. Iz njih mora biti razvidno, da je bila glasovnica oddana na pošto pred 19. uro na dan glasovanja, sicer bo neveljavna.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki se nanaša na dostopnost volišč invalidom, pa novela določa, da bodo morajo biti invalidom dostopna vsa volišča. Hkrati odpravlja glasovanje invalidov z glasovalnimi napravami in ga nadomešča z glasovanjem po pošti. Po oceni predlagateljev se s tem povečuje možnost, da z manjšimi stroški in na lažji način glas odda bistveno več invalidov, kot jih je doslej uporabljalo glasovalne naprave.

Novela zakona o volitvah v DZ prinaša tudi nekaj novosti, ki sledijo predlogom Državne volilne komisije. Tako npr. spreminja rok za vlaganje kandidatur, in to namesto 25. dan najpozneje 30. dan pred dnevom glasovanja.

Sicer so bile določbe, s katerimi bi odpravili neustavnost, predvidene že z novelo, ki je sodila v sveženj zakonodaje, s katerim bi iz politike na državni in lokalni ravni izločili pravnomočno obsojene. A zakonski predlogi lanskega novembra v DZ niso dobili zadostne podpore.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window