Navigacija
Portal TFL

STA novice / Matični odbor dal zeleno luč interventnemu zakonu za sanacijo bolnišnic (dopolnjeno)

torek, 12.9.2017

Ljubljana, 12. septembra (STA) - Odbor DZ za zdravstvo je skupaj s predlaganimi dopolnili SMC potrdil predlog interventnega zakona o ukrepih za finančno sanacijo bolnišnic. Člani odbora so ob tem predvsem opozarjali, da s finančno injekcijo v višini 136 milijonov evrov bolnišnicam ne rešujejo izvirnega problema financiranja zdravstva.

S predlogom zakona po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc preprečujejo težko popravljive posledice za delovanje zdravstva. Če država ne bi zagotovila denarja za pokrivanje minusa iz preteklih let - gre za enkratni transfer v višini 80 odstotkov akumuliranih izgub bolnišnic ob koncu lanskega leta -, bi bilo po njenih besedah ogroženo nemoteno izvajanje javne zdravstvene službe, saj bi zaradi nelikvidnosti bolnišnic dobavitelji ustavili dobavo zdravil in medicinskih materialov.

Poleg tega pa bosta z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman do sredine novembra pripravili predlog ukrepov, ki bodo omogočili dvig cen zdravstvenih storitev v prihodnjem letu, kar bo tudi zagotovilo ustrezne pogoje financiranja javnih zdravstvenih zavodov.

Prav na podfinanciranost zdravstva oz. na prenizke cene zdravstvenih storitev so opozorili tako vabljeni k razpravi, Metod Mezek iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije ter Marjan Sušelj iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kot tudi večina poslancev.

Ob tem pa v SDS menijo, da bi lahko predlagani zakon pomenil nedovoljeno državno pomoč. Zato je poslanka Jelka Godec (SDS) predlagala, naj se odloži obravnava zakona, dokler vlada ne pridobi mnenja Evropske komisije o tem. Odbor tega predloga ni podprl.

Vraničar Ermanova pa je na to dejala, da je država kot ustanovitelj v skladu z zakonom o zavodih dolžna poskrbeti za poplačilo obveznosti, za katere javni zdravstveni zavodi ne morejo poskrbeti. Sicer pa so s pristojnimi institucijami v Sloveniji preverili, ali bi lahko zakon pomenil nedovoljeno državno pomoč, pa so te institucije po njenih besedah zagotovile, da ne gre niti za državno pomoč, kaj šele za nedovoljeno državno pomoč.

Poleg tega so v SDS imeli tudi druge pomisleke glede predloga zakona. Opozorili so na pripombe zakonodajno-pravne službe DZ, po mnenju SDS se s predlogom zakona posega v slovenske računovodske standarde, nekateri členi pa so si med seboj po njihovem mnenju v nasprotju.

Miha Kordiš iz Levice je opozoril, da tudi sanacijske uprave ne bodo mogle vplivati na cene storitev niti na izpogajano s kolektivnimi pogodbami v javnem sektorju itd. Tako se bodo po njegovi oceni lahko lotili sanacije le pri plačah in kadru. Upa pa, da to ne bo pomenilo odpuščanja zlasti medicinskih sester in podpornega kadra ter namesto tega najemanja zunanjih virov.

Alenko Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je zmotilo, da se zakon, težak 136 milijonov evrov, sprejema brez kritja. Po njenem mnenju bi ob tem zakonu morali imeti na mizi še rebalans proračuna, ki bo omogočal izvajanje interventnega zakona. Kot je opozorila, bo brez rebalansa ta zakon mrtva črka na papirju. Kritična pa je tudi do tega, da z zakonom "niti evro tega denarja ne bo prišel do bolnikov", pač pa se nagrajuje tiste, ki so delali slabo.

Jožef Horvat (NSi) pa je dejal, da nimajo težav s tem, da bo ustanovitelj kril izgube bolnišnic. Ampak težava je v tem, da bo sistem, ki ustvarja izgube bolnišnic, ostal enak. Poleg tega pa ga zanima, ali bodo tudi koncesionarji, ki so del javne mreže, dobili kakšno finančno pomoč, če bodo izkazali negativni poslovni rezultat.

Vraničar Ermanova je zagotovila, da javnofinančni cilji z rebalansom ne bodo ogroženi, medtem pa je vlada že začela postopek priprave rebalansa. Ta pa je potreben, ker gre za obseg sredstev, ki presega vsoto, ki jo lahko vlada sama prerazporedi.

Bojana Muršič (SD) je pozdravila določbe v predlogu zakona, ki opredeljujejo nadzor nad sanacijo. "Gre za veliko denarja. Prav je, da imamo razdelano, kdo bo kaj počel v sanaciji in kdo bo nadziral", je dejala. Ob tem pa je opozorila, da gre le za gašenje ognja, pri čemer se boji, da bo ogenj vzplamtel na drugem koncu. Zato je po njenem mnenju nujno treba spremeniti cene zdravstvenih storitev.

Branko Zorman (SMC) je ob tem dejal, da bodo ukrepi interventnega zakona držali nekaj časa, a ne na dolgi rok. Za to je potreben sprejem novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je pripravilo ministrstvo in na novo definira vire, ki se bodo vplačevali v zdravstveno blagajno. Zato je pozval tako koalicijo kot tudi opozicijo, da se odgovorno lotijo tega zakona. "Ta zakon je nujno potreben za preživetje zdravstvenega sistema," je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window