Navigacija
Portal TFL

EcoLexLife - PREVOZ NEVARNEGA BLAGA: pravila, stroški in tveganja

Lahko povzročim okoljsko škodo? Preverite tveganja!
PREVOZ NEVARNEGA BLAGA: pravila, stroški in tveganja

Ali lahko povzročite okoljsko škodo? Preverite tveganja!

Direktiva o okoljski odgovornosti in slovenski Zakon o varstvu okolja jasno določata, da je povzročitelj okoljske škode ali neposredne nevarnosti take škode skladno z načelom “onesnaževalec plača” odgovoren za izvedbo preventivnih in sanacijskih ukrepov. Zaradi visokih stroškov sanacije, lahko okoljski incident podjetje vodi tudi v stečaj.

Kakšna so možna okoljska tveganja vašega poslovanja? Lahko kaj izboljšate?

S pomočjo orodja za oceno tveganj bomo na brezplačni praktični delavnici pregledali različne vplive, ki jih lahko ima podjetje na segmente okolja – voda, tla, zrak, narava. Udeleženci se bodo seznanili z okoljsko zakonodajo in dobili praktične nasvete, kako zmanjšati tveganje za nastanek okoljske škode.

Delavnica je namenjena vsem prevoznikom in ostalim zainteresiranim. Poleg splošnega pregleda izpostavljenosti različnih dejavnosti tveganju za povzročitev okoljske škode, bomo poseben del namenili tudi prevozu nevarnega blaga.

Spoznali boste, kakšne posledice lahko povzroči nepravilno ravnanje pri prevozu nevarnega blaga, kako omiliti tveganja z učinkovitimi preventivnimi ukrepi ter kako ravnati v primeru nesreč.

Izvedeli boste tudi:

 • Ali je izpit za ADR sploh potreben?
 • Kaj prinašajo spremembe sporazuma ADR, ki bodo veljale od 1.7.2019?
 • Kateri so predpisi, ki jih morate poznati in upoštevati?
 • Kakšne obveznosti izhajajo iz instituta okoljske odgovornosti?
 • Kakšne so lahko finančne posledice kršitve predpisov in povzročitve okoljske škode?

KORISTI ZA UDELEŽENCE:

 • Pridobili boste praktične nasvete s strani strokovnjakov
 • Zagotovili vam bomo brezplačni dostop do okoljske zakonodaje na portalu ecolex.si
 • Razumeli boste, katera okoljska zakonodaja vas zavezuje

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA?

 • Podjetjem, podjetnikom in obrtnikom
 • Zavarovalnicam
 • Panožnim in podjetniškim združenjem

OKVIRNI PROGRAM

8.45 – 9.00
Registracija
9.00 – 9.15
Lea Tomažič
Na splošno o okoljski odgovornosti:
 • zakaj je dobro preveriti okoljsko tveganje?
 • načelo "onesnaževalec plača"
9.15 – 10.45
Margita Žaberl
Pregled tveganj s področij:
 • vode
 • tal
 • narave
 • zraka
10.45 – 11.15
Pogostitev
11.15 – 12.30
Alojz Habič
Prevoz nevarnega blaga:
 • predpisi in pravilniki o prevozu nevarnega blaga
 • novosti in spremembe ADR
 • kako ukrepati ob nesreči
12.30 – 12.40
Razprava, vprašanja, anketa

KDO BO Z VAMI

Lea Tomažič Lea Tomažič je diplomirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in začela poklicno kariero kot sodniška pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani. Po opravljenem pravosodnem izpitu je delala kot odvetniška kandidatka za ugledno slovensko odvetniško pisarno. V začetku leta 2016 se je preselila na Novo Zelandijo in pridobila dodatne izkušnje z delom v vodilni avstralazijski odvetniški pisarni. Ekipi EcoLex Life se je pridružila julija 2018 kot Vsebinski vodja, kjer se osredotoča na izboljšanje izvajanja Direktive o okoljski odgovornosti v Sloveniji.
Margita Žaberl Margita Žaberl, univ. dipl. biol., je diplomirala leta 2000 na Biotehniški fakulteti na Oddelku za biologijo. Od takrat naprej se profesionalno ukvarja s področjem varstva okolja, konkretneje s presojami vplivov na okolje in pripravo dokumentacije za različne tipe okoljevarstvenih soglasij/dovoljenj. Kot vodja projekta priprave okoljskega dela dokumentacije sodeluje pri številnih zahtevnih projektih tako za objekte državnega pomena kot tudi druge okoljsko zahtevne posege.
Alojz Habič Alojz Habič, univ. dipl. inž. kemijske tehnologije, se večino svojega poklicnega udejstvovanja ukvarja s področjem prevozov nevarnega blaga. Vrsto let že sodeluje v delovnih skupinah, ki pripravljajo slovenske in mednarodne predpise s tega področja. Pripravljal je usmeritve in navodila za ukrepanje v primerih nesreč z nevarnim blagom za nadzorne organe. Je avtor več priročnikov za osebje, ki sodeluje pri prevozu nevarnega blaga.
Prijava na brezplačno delavnico

LIFE

Obveščamo vas, da gre za javni dogodek, kateri se bo lahko snemal in fotografiral ter da se posnetki dogodka in fotografije posnete na dogodku, lahko uporabijo za javno objavo na spletnih straneh ter socialnih omrežjih družbe Tax-Fin-Lex d.o.o. ter projekta EcoLex Life, pri čemer se bodo osebni podatki varovali v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta.

Brezplačna delavnica poteka v okviru projekta EcoLex Life, ki je omogočena s podporo programa LIFE, finančnega instrumenta Evropske unije. Projekt EcoLex Life sta v program LIFE, ki bo potekal 2,5 leti, skupaj prijavili podjetji Tax-Fin-Lex d.o.o., kot nosilec projekta in PristopMedia d.o.o., kot partner za komunikacijsko podporo, in zanj, med več kot 800 prijavljenimi projekti iz vseh držav članic EU, prejela sredstva za njegovo izvajanje v Sloveniji. Izvajanje projekta sofinancira tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

TFL PristopMedia MOP

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window