Dnevne zakonodajne novosti / 21. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
O časovni omejitvi zdravniških koncesij tudi ustavno sodišče
Tema dneva

Upravno sodišče je po tožbah koncesionarjev glede časovno omejenih koncesij vložilo zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o zdravstveni dejavnosti. Novela zakona je namreč omejila trajanje koncesij na 15 let. Koncesionarjem, ki so imeli do zdaj sklenjeno koncesijo za nedoločen čas, se je ta tako skrajšala, saj so do konca decembra 2018 morali dobiti nove odločbe o časovno omejenih koncesijah. Računsko sodišče pa medtem ministrstvu za zdravje predlaga, naj ponovno preveri ustreznost ureditve podeljevanja koncesij.(več)

51 poslancev s predlogom za lažje dokončanje verige HE na spodnji Savi
Skupina 51 poslancev s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem (SMC) je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save. Cilj predlagateljev je z odpravo nekaterih zakonskih anomalij omogočiti lažje in hitrejše dokončanje verige hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi.(več)

Vlada o pomorski pilotaži in drugih gospodarskih temah
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na včerajšnji dopisni seji z izdajo nove uredbe določila, da se bo pomorska pilotaža izvajala kot gospodarska javna služba in da bo država v ta namen ustanovila javno podjetje, ki ga bo upravljal SDH. Izdala je tudi uredbo o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2020.(več)

Javna obravnava predloga novele zakona o varstvu okolja podaljšana
Ministrstvo za okolje in prostor je v skladu z napovedjo podaljšalo javno obravnavo predloga novele zakona o varstvu okolja do 6. marca. Na predlog je številne pripombe podala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), včeraj pa še okoljevarstveno društvo Alpe Adria Green.(več)

Lobnik: Banke morajo vsem omogočiti odprtje osnovnega računa
Posameznikom, ki imajo težave z odpiranjem osebnega bančnega računa, so banke po navedbah zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika dolžne ponuditi vsaj odprtje osnovnega plačilnega računa. To možnost jim morajo ponuditi tudi v primeru, če jim osebni račun zaprejo. Težave z odpiranjem bančnega računa imajo predvsem tujci.(več)

V postopkih denacionalizacije še 102 nepravnomočno rešeni zadevi
Po podatkih upravnih enot, kjer postopki denacionalizacije še niso zaključeni, sta bili konec lanskega leta skupno 102 nepravnomočno rešeni zadevi, od tega po zakonu o denacionalizaciji 94 zadev, po zakonu o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja pa osem zadev, izhaja iz poročila za drugo polovico lanskega leta.(več)

Šaleško eko gibanje opozarja na domnevno spornost uredbe o sežigalnicah
Civilnodružbeno Šaleško eko gibanje je okoljskemu ministru Simonu Zajcu predalo zahtevo za zadržanje izvajanja uredbe o sežigalnicah in sosežigu odpadkov, ker da dopušča visoke izpuste nevarnih snovi. Zajc pravi, da pravne podlage za zadržanje nimajo, da pa bi lahko predloge upoštevali ob morebitni novi uredbi.(več)

Odbora vlado pozivata k pripravi celovite strategije ravnanja z odpadki
Člani odborov DZ za zdravstvo ter za infrastrukturo, okolje in prostor so včeraj razpravljali o problematiki srednje Soške doline, ki še vedno čuti posledice proizvodnje azbesta v tamkajšnji cementarni, zdaj pa se boji dodatnega onesnaženja okolja. Vlado so pozvali k ukrepanju, med drugim naj pripravi celovito strategijo ravnanja z odpadki.(več)

Inšpekcijski postopek zaradi domnevnega vohunjenja za politiki na policiji
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za STA potrdila, da so na policiji uvedli inšpekcijski postopek, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oz. politikov. Zaradi takšnih sumov je v torek posebna komisija Knovsa obiskala policijo, a jim ta zahtevanih podatkov ni želela izročiti.(več)