Dnevne zakonodajne novosti / 10. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 93/2021 z dne 10.6.2021
TEMA DNEVA
DS za višje kazni za parkiranje na parkirnih mestih za invalide
Tema dneva

Državni svetniki so na včerajšnji seji podprli novelo zakona o pravilih cestnega prometa, s katero se spreminjajo in dopolnjujejo prometna pravila s ciljem povečanja varnosti vseh udeležencev cestnega prometa. Ob tem so predlagali povišanje globe za parkiranje na označenih parkirnih mestih za invalide z 80 na 120 evrov. Predlagali so tudi spremembo zakonodaje na področju veljavnosti parkirne karte za invalide tako, da bi bila ta časovno omejena z možnostjo vsakoletnega podaljševanja na podlagi dokazil.(več)

V koaliciji in SNS z zakonskim predlogom za znižanje cen medicinske opreme
V koalicijskih SDS, NSi in SMC so skupaj s poslanci SNS v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu. Ta po njihovih navedbah z regulacijo cen prinaša znižanje cen medicinske opreme ter transparentnejše in bolj organizirano poslovanje javno zdravstvenih zavodov.(več)

Na vladni mizi predlog stroke za konec epidemije, ne pa tudi sprostitev vseh ukrepov
Vlada bo na današnji seji pretresala epidemiološke ukrepe. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA pojasnila, da bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi. Glede na visoko pojavnost okužb pa skupina ob koncu epidemije še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov.(več)

Sloveniji in Avstriji iz Bruslja drugi opomin v povezavi z napotitvijo delavcev
Evropska komisija je včeraj odločila, da Sloveniji in Avstriji pošlje drugi opomin, ker nista sporočili prenosa spremenjenih pravil EU o napotitvi delavcev v nacionalno zakonodajo. Cilj evropske direktive o napotitvi delavcev je zagotoviti zaščito napotenih delavcev in enake konkurenčne pogoje za delodajalce na enotnem trgu, poudarjajo v Bruslju.(več)

Sloveniji iz Bruslja opomin zaradi odpadkov in še treh okoljskih tem
Evropska komisija je Slovenijo že drugič opozorila, da evropske zakonodaje o odpadkih še vedno ni ustrezno prenesla v svoj pravni red. Prvi opomin pa je Slovenija dobila zaradi neizpolnjevanja obveznosti glede evropske zakonodaje o pticah, invazivnih tujerodnih vrstah in obvladovanju nevarnosti večjih nesreč, ki vključujejo nevarne snovi.(več)

MNZ: Novela za tuje študente spreminja le način izkazovanja zadostnih sredstev
Na ministrstvu za notranje zadeve (NMZ) zavračajo navedbe, da je marca sprejeta novela zakona o tujcih kot pogoj za prebivanje tujega študenta pri nas uvedla izkazovanje zadostnih finančnih sredstev. Kot pravijo, je ta pogoj obstajal že do zdaj, z novelo se spreminja le način izkazovanja zadostnih sredstev, so zapisali v izjavi za javnost.(več)

Kolegij predsednika DZ prvič o očitkih kršitev etičnega kodeksa, Ivanuši sankcija
Kolegij predsednika DZ je na zaprtem delu seje včeraj prvič po sprejetju poslanskega etičnega kodeksa obravnaval predloga za presojo o kršitvah in v enem primeru poslancu izrekel opomin brez javne objave. A je podrobnosti razkril predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je tvitnil, da je sankcija doletela njihovega poslanca Janija Ivanušo.(več)

Izrek sodbe v aferi Koprivnikar v ponedeljek
Z zaključnimi besedami tožilstva in zagovornikov se je včeraj končal dokazni postopek v sojenju petim nekdanjim sindikalistom Sindikata policistov Slovenije. Tožilstvo je utemeljevalo, zakaj je bilo ravnanje peterice kaznivo dejanje, zagovorniki pa, da če je morda šlo za moralno vprašljiva dejanja, ta niso bila kazniva. Izrek sodbe bo v ponedeljek.(več)

Evropski parlament prepričljivo pritrdil covidnemu potrdilu
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju pričakovano in s prepričljivo večino pritrdil uvedbi digitalnega covidnega potrdila, ki naj bi s 1. julijem začelo veljati v vsej EU. Poslanci verjamejo, da bo potrdilo olajšalo potovanja v uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19, še posebej turizma.(več)

Nemčiji iz Bruslja opomin zaradi kršenja načela primarnosti prava EU
Evropska komisija je odločila, da pošlje Nemčiji prvi opomin zaradi kršenja načela primarnosti prava EU. Opomin se nanaša na odločitev nemškega ustavnega sodišča iz maja 2020 o programu odkupovanja obveznic ECB, ki je postavila pod vprašaj načelo prednosti prava EU pred nacionalnim. Komisija meni, da gre za resen presedan.(več)