Dnevne zakonodajne novosti / 7. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
Odbor za izobraževanje podprl predlog novele zakona o visokem šolstvu
Tema dneva

Odbor DZ za izobraževanje je podprl predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki skladno z zahtevami ustavnega sodišča ureja pravni status članic univerze ter javno službo v visokem šolstvu. Člani odbora so ob tem sprejeli še dopolnila koalicije. Na seji so potrdili tudi predlog zakona o dopolnitvah zakona o višjem strokovnem izobraževanju ter predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja.(več)

Pristojni odbor DZ potrdil predlog resolucije, novele zakona o štipendiranju zaradi novega predloga niso obravnavali
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je potrdil predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2023-2030. Predloga novele zakona o štipendiranju pa odbor na včerajšnji seji ni obravnaval, saj so koalicijski poslanci pred tem vložili nov predlog besedila.(več)

Odbor DZ zavrnil svetniški predlog novele gradbenega zakona
Člani odbora DZ za infrastrukturo so brez razprave zavrnili predlog novele gradbenega zakona, s katerim so želeli državni svetniki onemogočiti legalizacijo objektov daljšega obstoja na kmetijskih in gozdnih zemljiščih.(več)

Komisija DZ o kanalu C0 prejela nove dokumente o tem projektu
Miha Jazbinšek iz Alpe Adria Green in mestna svetnica Vesne - zelene stranke Jasminka Dedić sta preiskovalni komisiji DZ o kanalu C0 včeraj predala nekatere dokumente. Predsednica komisije Anja Bah Žibert (SDS) je povedala, da so gradiva prejeli tudi od nekaterih drugih posameznikov.(več)

Kmetijsko ministrstvo s pojasnili za uveljavljanje višje sile
Kmetijsko ministrstvo je pripravilo navodila za uveljavljanje višje sile od začetka leta do septembra. Agencija za kmetijske trge bo, kot so pojasnili, po uradni dolžnosti začela postopek obravnave primera višje sile, ko ga bo lahko zaznala, v drugih primerih pa bo nosilec kmetijskega gospodarstva lahko sam podal pojasnila in morebitna dokazila.(več)

V Kanalu občinski svet za predlog sprememb zakona o varstvu okolja
Na torkovi izredni seji občinskega sveta Občine Kanal ob Soči so navzoči svetniki brez glasu proti podprli predlog novele zakona o varstvu okolja, ki predvideva izenačitev obratovalnih pogojev za sežigalnice in sosežigalnice. Sprejeli so še sklep, da se na občini oblikuje delovno telo, ki bo pripravilo predloge izboljšav za novelo zakona.(več)

SBC v sodelovanju s KPK pristopil k zavezi k uresničevanju poštenega poslovanja z državo
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in Klub slovenskih podjetnikov (SBC) sta zagnala skupne aktivnosti na področju preprečevanja korupcije v poslovanju zasebnega sektorja z državo. Rezultat tega je pristop SBC in njegovih članov k javni zavezi k poštenemu poslovanju z državo s poudarkom na nični toleranci do podkupovanja javnih uslužbencev.(več)

Evropska komisija s predlogi za večjo digitalizacijo na področju socialne varnosti
Evropska komisija predlaga konkretne ukrepe za nadaljnjo digitalizacijo usklajevanja med evropskimi sistemi socialne varnosti. Med njimi so ukrepi za hitrejši in enostavnejši čezmejni dostop do storitev socialne varnosti s celovito uporabo digitalnih orodij.(več)

Šest tehnoloških velikanov bo imelo posebne obveznosti v okviru akta o digitalnih trgih
Evropska komisija je v skladu z aktom o digitalnih trgih določila šest tehnoloških velikanov, med njimi Alphabet, Meto in Microsoft, za katere bodo veljale posebne obveznosti. Zdaj imajo pol leta časa, da svoje delovanje uskladijo s pravili. Nova pravila prinašajo koristi tudi za uporabnike, med drugim bodo lažje menjavali platforme.(več)

Sodišče v Luxembourgu zavrnilo pritožbo ruskega oligarha na sankcije
Evropsko sodišče v Luxembourgu je zavrnilo pritožbo ruskega oligarha Dmitrija Pumpjanskega in njegove žene na sankcije, ki jih je EU uvedla po ruski agresiji nad Ukrajino. Sodišče je zavrnilo trditve para, da so sankcije proti njima samovoljne in nesorazmerne.(več)