Portal TFL

STA novice / V Kanalu občinski svet za predlog sprememb zakona o varstvu okolja

sreda, 6.9.2023

Kanal, 06. septembra (STA) - Na torkovi izredni seji občinskega sveta Občine Kanal ob Soči so navzoči svetniki brez glasu proti podprli predlog novele zakona o varstvu okolja, ki predvideva izenačitev obratovalnih pogojev za sežigalnice in sosežigalnice. Sprejeli so še sklep, da se na občini oblikuje delovno telo, ki bo pripravilo predloge izboljšav za novelo zakona.

Občinski svet s sklepom poziva poslance DZ, da sprejmejo zakon ter se tako zavzamejo za zaščito okolja in za zdravje vseh prebivalcev Slovenije. Kanalski župan Miha Stegel je po glasovanju dejal, da bi s sprejetjem zakona odpravili anomalijo, ki jo med objekti za sežig odpadkov pomenijo naprave za sosežig v cementarnah.

Svetniki so sprejeli tudi sklep, da se izmed predstavnikov vseh svetniških skupin izoblikuje delovno telo, ki bo pripravilo predloge izboljšav za novelo zakona, s tretjim sklepom pa so pooblastili župana, da zastopa občinski svet v vseh zadevah, povezanih z okoljevarstvenim in gradbenim dovoljenjem Salonita Anhovo ter v vseh zadevah, povezanih z dopolnjenim zakonom o varovanju okolja.

Po mnenju opozicijskih SD in Desus izredna seja ni bila sklicana po pravilniku, zato so jo predčasno zapustili. V SD sicer dopolnitve zakona podpirajo, so pojasnili.

Županu so opozicijski svetniki očitali, da je s sklicem izredne seje kršil tovrstni institut, ki naj bi ga uporabljali le v primeru nujne obravnave, če redne seje ni moč sklicati. Poleg tega so mu očitali, da so obsežno 200-stransko gradivo prejeli prepozno, da bi moral na sejo povabiti poročevalce delovnih teles oz. avtorje posameznih delov gradiva za sejo, pa tudi, da v gradivu ni bilo mnenja tehniško-tehnološke podskupine. K slednjemu je župan pojasnil, da se tehniško-tehnološka podskupina o noveli zakona ni izrekla niti za niti proti.

Kampanja zbiranja podpisov podpore volivcev k predlogu sprememb zakona o varstvu okolja, ki ga predlagajo nekatere nevladne organizacije, je sicer stekla septembra. Podporo zakonodajnemu predlogu so napovedali v koalicijski stranki Levica.

Bistvena sprememba, ki jo prinaša predlog spremembe zakona, je izenačitev standardov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice. Trenutno namreč za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice. Cilja se tudi na učinkovitejši nadzor nad temi standardi, in sicer z uvedbo pogostejšega monitoringa in večje transparentnosti, saj bi morali biti podatki glede na predlog sproti objavljeni in javno dostopni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window