Dnevne zakonodajne novosti / 26. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Vrhovno sodišče spet odločalo o kreditu v frankih
Tema dneva

Vrhovno sodišče je izdalo šesto odločbo v zvezi s krediti v švicarskih frankih in v njej potrdilo, da je banka izpolnila pojasnilno dolžnost. "Iz obrazložitve te odločbe je razvidno, da je sodna praksa vrhovnega sodišča premišljena in utemeljena ter najpomembneje enotna," so sporočili iz združenja bank. Vrhovno sodišče je sicer doslej v dveh odločbah ugotovilo, da je posamezna banka ustrezno opravila pojasnilno dolžnost, v treh je reviziji ugodilo. Poskus sporazumnega reševanja problematike s pomočjo ministrstva pa ni uspel.(več)

V programu nove vlade naborništvo, denar za občine in univerzalni otroški dodatek
Koalicijska pogodba, ki naj bi jo SDS, SMC, NSi in DeSUS po nekaterih informacijah že podpisale, napoveduje ključne ukrepe vlade, ki jo bo, če bo dobila podporo v DZ, vodil prvak SDS Janez Janša. Med njimi so med drugim postopna uvedba naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje in uvedba univerzalnega otroškega dodatka.(več)

Na seji odbora DZ pozivi k transparentnemu obveščanju javnosti o koronavirusu
Odbor za zdravstvo je včeraj prekinil sejo, namenjeno seznanitvi s stanjem pripravljenosti Slovenije na morebitni izbruh koronavirusa, nadaljevali jo bodo v ponedeljek. Seje se je udeležil tudi italijanski veleposlanik Carlo Campanile, ki je povzel razmere v Italiji ter pozval k transparentni komunikaciji za preprečitev širjenja neresnic.(več)

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo vračanja dodatkov za stalno pripravljenost
Vrhovno sodišče je po neuradnih informacijah STA odločilo, da v obravnavo ne bo sprejelo predloga Univerze v Ljubljani za revizijo odločitve rednih sodišč glede vračanja sredstev za dodatek za stalno pripravljenost. Univerza je predlog vložila, ker je menila, da sodba rednih sodišč, da mora univerza omenjena sredstva vrniti državi, ni pravilna.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede prostorskega načrta za Mlako
Ustavno sodišče je ta mesec zavrglo pobudo za oceno ustavnosti, ki so jo podali krajani Mlake pri Kranju zaradi nasprotovanja novemu stanovanjskemu naselju v bližini krajinskega parka Udin Boršt. Še vedno pa je v teku tožba na upravnem sodišču, s katero krajani prav tako izpodbijajo občinski podrobni prostorski načrt za omenjeno gradnjo.(več)

Sindikat upokojencev predlaga drug datum za dan slovenskega športa
V Sindikatu upokojencev Slovenije pozdravljajo predlog skupine poslank in poslancev za razglasitev novega državnega praznika - dneva slovenskega športa -, vendar menijo, da bi ga bilo bolj primerno kot 1. oktobra, ko je že mednarodni dan starejših, praznovati 26. avgusta, na dan prvega vzpona na Triglav.(več)

V socialnih zavodih za pokritje dodatnih stroškov iz državnega proračuna
Skupnost socialnih zavodov Slovenije zahteva, da ministrstvo za delo objavi popravljene podatke o rasti stroškov dela. Razlika med stroški dela in oskrbninami v domovih za ostarele pa naj se za izvajalce v javni mreži pokrije iz državnega proračuna, so pozvali.(več)

Tožba kitajskih najemnikov letališča po mnenju ministrice neutemeljena
Odškodninska tožba, ki jo je proti državi napovedala družba Aerodrom Maribor, prek katere so kitajski lastniki s podjetjem SHS Aviation do julija lani najemali mariborsko letališče, je po mnenju ministrice za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek neutemeljena. Poudarila je, da je družba sama odpovedala najemno pogodbo.(več)

EU potrdila smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih z VB
Ministri EU za evropske zadeve so včeraj v Bruslju soglasno in brez razprave potrdili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Prvi krog pogajanj se bo začel v ponedeljek v Bruslju, končal se bo v četrtek. Drugi krog je predviden marca v Londonu. Strani se bosta vzporedno pogajali o več tematskih sklopih.(več)