Dnevne zakonodajne novosti / 18. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za avgust 2023
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v avgustu 2023. V zadnjem mesecu počitnic je začelo veljati ali se uporabljati le 64 aktov, 16 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 47 predpisov. Tako je na zadnji dan avgusta veljalo 749 zakonov in 21.556 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Predlog zakona o osebni asistenci v javni razpravi
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog zakona o osebni asistenci, s katerim želijo med drugim odpraviti anomalije iz prakse. Zakon bo v javni razpravi do 15. oktobra. Njegov namen je zagotoviti storitve osebne asistence invalidom, ki jo potrebujejo za samostojno, aktivno življenje in enakopravno vključenost v družbo, so pojasnili na ministrstvu.(več)

DZ tudi o povračilu glob zaradi covidnih odlokov, zaščiti živali in duševnem zdravju
DZ začenja prvo redno sejo po počitnicah, na kateri bo med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne. Kot običajno bodo prvi dan na vrsti poslanska vprašanja, uvodoma pa se bodo seznanili tudi z odstopom dveh poslancev.(več)

Kmetijske organizacije pozivajo k premisleku o predlogu zakona o zaščiti živali
Kmetijske organizacije v odprtem pismu poslanske skupine pozivajo k ponovnemu premisleku o predlogu novele zakona o zaščiti živali, pri čemer naj upoštevajo stališča pravne, veterinarske in živinorejske stroke. Novela po njihovem mnenju kljub sprejetim dopolnilom na pristojnem odboru DZ ne odpravlja neustavnosti in drugih nesprejemljivih rešitev.(več)

Pregled zakonskih določb glede sanacije objektov po ujmi
Ministrstvi, pristojni za prostor in za kmetijstvo, sta pripravili pregled zakonskih določb, ki se nanašajo na sanacijo objektov oz. gradnjo nadomestnih objektov, zagotavljanje zemljišč in upravičenosti občin do državnih sredstev za pomoč po poplavah in plazovih v avgustu.(več)

Po novem pravilniku bodo lahko preventivne preglede otrok izvajali tudi nekateri družinski zdravniki
Po opozorilih stroke je ministrstvo za zdravje nedavno spremenilo pravilnik, ki bo nekaterim družinskim zdravnikom tudi sistemsko omogočil izvajanje preventivnih šolskih pregledov. Na težavo so med drugim opozorili v ZD Postojna, kjer pa tudi po tej spremembi ostajajo brez ene izvajalke preventivnih pregledov.(več)

Na odboru DZ za kulturo ob obravnavi poročila o stanju pravne države pozivi k sprejemu novega zakona o medijih
Pristojni odbor DZ se je seznanil s poročilom Evropske komisije o stanju pravne države pri nas na področju medijev, novinarstva in demokracije. Ob tem je več gostov pozvalo k sprejemu novega zakona o medijih. V razpravi so se dotaknili tudi t. i. SLAPP tožb. Predstavniki bivšega vodstva RTVS pa so ocenili, da RTVS po spremembi zakona ni na boljšem.(več)

Odbor za delo se je seznanil z letnim poročilom Zagovornika načela enakosti za leto 2022
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide se je na petkovi seji seznanil z rednim letnim poročilom Zagovornika načela enakosti za leto 2022 in posebnim poročilom o nedostopnosti javnega medkrajevnega avtobusnega prevoza za gibalno ovirane. V razpravi so izpostavili problematiko dostopnosti javnega potniškega prevoza gibalno oviranim.(več)

Na višjem sodišču javna obravnava pritožbe v sodbi zaradi korupcije v zdravstvu
Na ljubljanskem višjem sodišču je za ta teden napovedana javna obravnava pritožbe na sodbo, v kateri je prvostopenjsko sodišče vodjo lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra spoznalo za krivo nedovoljenega zahtevanja in sprejemanja daril. Na koprskem sodišču bodo nadaljevali sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju.(več)

Evropska unija TikToku naložila 345 milijonov evrov globe
Irska komisija za varstvo podatkov (DPC), ki deluje v imenu EU, je kitajskemu družbenemu omrežju TikTok izrekla 345 milijonov evrov globe zaradi kršenja pravil o ravnanju s podatki mladoletnih uporabnikov. Družba TikTok je v odzivu sporočila, da so potrebne ukrepe za odpravo kršitev večinoma sprejeli še pred začetkom preiskave leta 2020.(več)