Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po novem pravilniku bodo lahko preventivne preglede otrok izvajali tudi nekateri družinski zdravniki (tema)

nedelja, 17.9.2023

Postojna/Ljubljana, 17. septembra (STA) - Po opozorilih stroke je ministrstvo za zdravje nedavno spremenilo pravilnik, ki bo nekaterim družinskim zdravnikom tudi sistemsko omogočil izvajanje preventivnih šolskih pregledov. Na težavo so med drugim opozorili v ZD Postojna, kjer pa tudi po tej spremembi ostajajo brez ene izvajalke preventivnih pregledov.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so za STA poleti pojasnili, da so s 1. julijem lani vzpostavili kontrolo nad ustreznostjo licenc zdravnikov in ugotovili, da v dispanzerju za otroke in šolarje delajo tudi zdravniki, ki imajo licenco za ambulanto splošne medicine in ne licence za pediatrijo.

Zato so izvajalce pozvali, da uredijo podatke o timih skladno z licencami zdravnikov. "Ob tem poudarjamo, da so zdravniki splošne medicine skladno s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno lahko izbrani osebni zdravniki otrokom in šolarjem, tako da te storitve lahko še vedno opravljajo, le da opravljene storitve evidentirajo v ambulanti splošne medicine, torej skladno z licenco, ki jo imajo," so pojasnili.

Niso pa mogli družinski zdravniki več opravljati preventivnih pregledov otroke, saj za to niso izpolnjevali pogojev, ki jih je zahteval takratni pravilnik o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni.

V ZD Postojna so nadaljevali s preventivo otrok tudi v ambulantah družinske medicine

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Postojna Irena Vatovec je za STA takrat pojasnila, da na periferiji ponekod primanjkuje pediatrov, posledično pa otroke obravnavajo tudi družinski zdravniki. V Postojni imajo tako eno specialistko pediatrije, ki za 50 odstotkov presega zahtevan glavarinski količnik, en program šolske ambulante in en program otroškega dispanzerja pa vodijo specialistke družinske medicine.

Od 1. aprila za preventivne zdravstvene storitve otrok in mladostnikov, ki jih opravijo družinske zdravnice, ZD Postojna ni bil plačan. S preventivo so kljub temu nadaljevali, ob tveganju, da za opravljene storitve nikoli ne bodo prejeli plačila.

Direktorica Vatovec je ob tem pripravila predloge pogojev za izvajanje preventive pri otrocih. Tako je predlagala, da bi lahko družinski zdravniki z vsaj 10-letnimi izkušnjami preventivo pri otrocih izvajali, če z otroci in mladostniki delajo vsaj 20 odstotkov delovnega časa, če dosegajo licenčne točke z izobraževanj s področja pediatrije v enakem obsegu, kot je pogoj za obdržanje licence glede na delež dela z otroci in mladostniki, ter s pozitivnim mnenjem strokovnega nadzora s svetovanjem zdravniške zbornice.

Za zdravnike, ki imajo od pet- do desetletne izkušnje, je Vatovec predlagala možnost izvajanja preventive pri otrocih ob že navedenih pogojih, hkrati pa bi morali opraviti še dvomesečno kroženje, kot ga opravijo specializanti pediatrije. Za zdravnike z do petletnimi izkušnjami pa je ob vseh naštetih pogojih predlagala še mentorstvo specialista pediatra.

"V Postojni je kolegica (družinska zdravnica), ki dela preventivo šolskih otrok, že 10 let dejavna na tem področju, tako da ne moremo dvomiti v njeno strokovnost. Kolegica v otroškem dispanzerju pa dela več kot pet let," je pojasnila.

Strokovni kolegij ministrstva za podiplomski tečaj

Problematiko je 24. maja na seji obravnaval tudi razširjeni strokovni kolegij za družinsko medicino ministrstva za zdravje, na katerega se je obrnila Vatovec. Kot je razvidno iz zapisnika, objavljenega na spletni strani ministrstva, so člani ponovno predlagali izvajanje podiplomskega tečaja s področja primarne pediatrije.

Predlagali so, da se obstoječe zdravnike iz manjših okolij, ki delno že izvajajo preventivo in kurativo otrok, doizobrazi z znanji in veščinami. "To je bolje, kot da omenjene time zapremo. Rušiti, kar dobro teče, je neodgovorno, hitre ukinitve lahko povzročijo nove težave," je ocenil kolegij.

Ministrstvo s spremembami pravilnika

Ministrstvo za zdravje je nato 31. avgusta v uradnem listu objavilo spremembe pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, ki so v veljavo stopile 1. septembra.

Spremenjeni pravilnik določa, da je izjemoma lahko imenovani zdravnik šole specialist oz. zdravnik družinske medicine, ki izvaja zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, pri čemer ima vsaj 50 odstotkov opredeljenih oseb iz starostne skupine do 19 let in dosega vsaj 50 odstotkov licenčnih točk s področja šolske medicine.

Ob tem mora tak zdravnik izvajati preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov vsaj deset let ali izvajati preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov manj kot deset let ob zavezi, da bo do 31. avgusta 2033 opravil specializacijo iz pediatrije.

Po mnenju direktorice ZD Postojna ministrstvo problematiko rešuje le deloma

Vatovec je za STA po sprejetju pravilnika ocenila, da ta problematiko rešuje le deloma. Pravilnik je namreč rešitev le za družinsko zdravnico ZD Postojna, ki ima 10 let delovnih izkušenj. Zdravnica, ki ima petletne izkušnje, pa preventivnih pregledov otrok ne more več izvajati.

V ZD Postojna tako iščejo rešitve - želijo si zaposliti še enega pediatra, a za zdaj računajo predvsem na upokojene pediatre.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window